Kina neće ustuknuti ukoliko dođe do eskalacije tenzija u odnosima sa Vašingtonom, ali zvanični Peking je uveren da su ekonomska saradnja i oporavak od pandemije na vrhu prioriteta, izjavio je danas predstavnik kineskog parlamenta Žang Jesui, prenosi Rojters.


Bilateralni odnosi između Kine i SAD su narušeni nakon što je Bela kuća optužila zvanični Peking da je kriv za širenje korona virusa i posledično za porast nezaposlenosti i gašenje preduzeća u SAD.


"Kina neće započinjati neprilike, ali neće ni ustuknuti pred njima", upozorio je Žang i ukazao da SAD mogu mnogo da izgube ukoliko odbace saradnju.


"Saradnja će koristiti i Kini i SAD, a sukob će samo naneti štetu", zaključio je Žang.


SINHUA: SVI SLOJEVI U KINI TRČE DA NADOKNADE IZGUBLjENO


Kina je započela danas svoj najvažniji politički događaj godine okupivši 2.000 delegata sa maskama na licima na sastanku Narodne političke konsultativne konferencije Kine (CPPK), nakon dva meseca odlaganja zbog pandemije korona virusa.


Posle zasedanja savetodavnog tela CPPK sutra će uslediti zasedanje Nacionalnog narodnog kongresa Kine, kome će prisustvovati 3.000 članova, preneo je AP.


Ovogodišnje "dve sednice" odlagane više od dva meseca, imaju posebno značenje jer neviđena epidemija korona virusa usložnjava napore države da iskoreni apsolutno siromaštvo i dovrši izgradnju umereno prosperitetnog društva u svakom pogledu, prenela je Sinhua.


Godišnje sednice kineskog nacionalnog zakonodavnog i političkog savetodavnog tela održavaju se u vreme kada se Kina suočava sa sve većim pritiskom da ove godine ostvari ciljeve uprkos izbijanju korona virusa i globalne ekonomske recesije, navodi kineska novinska agencija.


Očekuje se da će rukovodstvo na "dve sednice", potvrditi svoju posvećenost ostvarenju ciljeva.


Zadaci su veoma teški - do kraja prošle godine bilo je još na milione siromašnih ljudi, a Kovid-19 je samo još više usložio izazove, ističe Sinhua.


Kina mora da napravi fleksibilnije i izvodljive ciljeve ekonomskog razvoja sa prizemnim principima za suzbijanje unutrašnjih i spoljnih nesigurnosti.


Biće saopštena fiskalna i monetarna politika, donja linija zaposlenosti mora biti ispunjena, a pored toga, razgovaraće se i o pitanjima javnog zdravstva.


Kako piše agencija, to će biti dobra prilika da poslanici i politički savetnici postignu konsenzus, objedine mudrost i jačaju moral za ostvarenje nacionalne misije.


Epidemija je negativno uticala na kinesku ekonomiju, jer je njen bruto domaći proizvod u prvom kvartalu opao za 6,8 procenata na godišnjem novou.


Međutim, odlučnost rukovodstva da blagovremeno ispuni cilj je čvrsta i njegove akcije su konkretne, zacrtavajući kurs ka kvalitetnoj transformaciji i održivom razvoju.


"Ne treba propustiti ni sekundu, svi životni slojevi u kineskom društvu trče da bi nastavili da rade i proizvode kako bi nadoknadili izgubljeno vreme zbog epidemije", ističe Sinhua.