Indija treba da odluči čije će sisteme protivvazduhoplovne odbrane da kupi – ruske ili američke, pošto neće moći da kombinovano koristi oba sistema, izjavila je vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara za pitanja južne i centralne Azije Sjedinjenih Američkih Država Elis Vels.


Na pitanje da li SAD protiv Indije mogu da pokrenu sankcije, ona je odgovorila da relevantni američki zakon „O suprotstavljanju američkim neprijateljima putem sankcija” (KAATSA) „predstavlja spoljnopolitički prioritet za Kongres”. Američki zakonodavci, po njenim rečima, „ozbiljno su zabrinuti” što će Rusija profitirati od vojnih isporuka.


Vels je istakla da pitanje sankcija „nije ukinuto”, ali je predložila da se „glavna pažnja usmeri na to, što SAD „koriste sisteme najvišeg tehnološkog stepena”.


Ona smatra da Indija „neće uspeti da spoji i kombinuje sisteme”, već će morati da „napravi strateški izbor tehnologija i platforme”. Vels je izjavila da SAD „nude najbolju tehnologiju i platforme”.


Podsetimo, prva isporuka PVO sistema S-400 „Trjumf” biće isporučena Indiji do kraja 2021. godine u skladu s planom. Radi se o pet pukova najnovijih ruskih PVO sistema, koje je Indija kupila po ceni od 5,43 milijarde dolara.


U septembru 2019. godine, američki PVO sistemi nisu mogli da zaštite naftne objekte Saudijske Arabije od napada dronova.rs.sputniknews.com