Granice zemalja-članica Šengen zone mogle bi se zatvoriti bar do jeseni, saopštio je predsednik Francuske Emanuel Makron na zatvorenoj video-konferencije sa čelnicima francuskih sindikata, prenosi BFM.


Kako se navodi, Makron je pesimističan kada je reč o virusu korona i smatra da Evropa treba da se pripremi za dug period izolacije.


Francuski lider je objasnio da postoji mogućnost da se preduzmu ovakve mere zbog razlike u stepenu širenja epidemije u raznim evropskim i svetskim regionima.


Takođe je saopšteno da će se Makron obratiti naciji u ponedeljak, 13. aprila. Po svemu sudeći, tom prilikom će objaviti do kada će granice biti zatvorene, uključujući i one između zemalja EU.


Šefovi država i vlada EU sredinom marta doneli su odluku da zabrane ulazak u Evropu zbog pogoršanja situacije sa pandemijom. Zabrana je trebalo da bude na snazi mesec dana.


U svetu je do sada obolelo skoro 1,7 miliona ljudi. Najveći broj zaraženih je u SAD, ali po ukupnom broju zaraženih i smrtnih slučajeva, Evropa ozbiljno nadmašuje sve druge regione u svetu.
rs.sputniknews.com