SLEDE dve veoma teške nedelje u borbi protiv širenja korone!


Uz ovo upozorenje predsednik SAD Donald Tramp je pozvao Amerikance da se sve do kraja aprila pridržavaju mera o socijalnom distanciranju. U trenutku kada su SAD prve u svetu po broju zaraženih od 200 zemalja u kojima je kovid 19 registrovan, sa najmanje 185.270 obolelih i bar 3.780 preminulih, Tramp je poručio:


- Veoma je važno za američki narod da prati smernice u narednih 30 dana. To je pitanje života i smrti - rekao je Tramp pred novinarima u Vašingtonu.


Bela kuća predviđa da bi između 100.000 i čak 240.000 ljudi moglo da premine u SAD od posledica korone, pa Tramp upozorava da svaki Amerikanac mora da bude spreman za teške dane koji predstoje. No, on istovremeno smatra da će Amerika uskoro ugledati i "svetlo na kraju tunela".


Ali, zasada, ono se još ne nazire, posebno ne u Njujorku. Tačno mesec dana otkako je 1. marta registrovana prva zaražena osoba, u Velikoj jabuci pozitivna je najmanje 41.771 osoba, a lista umrlih porasla je na 1.096, što je nešto manje od četvrtine ukupnog broja umrlih u SAD. Iz cele zemlje u Njujork stižu avioni koji dovoze medicinsko osoblje kako bi pomglo postojećem, koje se nalazi na ivici kolapsa. U sredu je proradila i poljska bolnica u Central parku, čije je podizanje trajalo 48 sati. I mnoge hotelske sobe biće pretvorene u bolničke, jer Grad želi da poveća bolničke kapacitete za 87.000.


I teniski centar "Bili Džin King" u Njujorku, na kom se igra Ju-Es open, biće pretvoren u bolnicu zbog epidemije kovida 19. Tereni za trening biće adaptirani u medicinski objekat sa 350 kreveta, dok će se na najvećim stadionima teniskog kompleksa svakog dana pripremati 25.000 obroka za obolele.


Širom grada postavljaju se prenosni lavaboi sa vodom, s obzirom na to da su velika briga Grada i beskućnici, od kojih je nešto više od 100 testiranih pozitivno, a deo njih je hospitalizovan.


SAD su 20. marta zatvorile severnu i južnu granicu za turistička i rekreativna putovanja, a Trampova administracija je počela i da po kratkom postupku vraća migrante uhvaćene u pokušaju ilegalnog prelaska granica. Pentagon, u međuvremenu, šalje dodatnih oko 500 vojnika na američko-meksičku granicu, gde SAD već drže u proseku 5.000 vojnika.


VAKCINA IZ DUVANA?


Kompanija "Britiš Ameriken tobako" saopštila je da njeno biotehnološko odeljenje u SAD radi na izradi potencijalne vakcine protiv virusa korona pomoću proteina ekstrahovanih iz lista duvana. Ogranak KBP koji razvija vakcinu, mogao bi da proizvede između milion i tri miliona doza vakcina sedmično, počev od juna, uz podršku vladinih agencija i proizvođača, saopštila je kompanija.