Sa 13.700 novih slučajeva korona virusa, Sjedinjene Američke Države prestigle su Kinu sa ukupnim brojem obolelih od gotovo 82.000 ljudi.


Kako prenosi sajt Worldometers.info, u SAD je od virusa danas umrlo 150 ljudi, a od početka epidemije ukupno 1.173 osobe.


Više od 25 američkih država uvelo je nove restrikcije u borbi protiv virusa.


Penzionisani lekari i bolničari se ponovo vraćaju u službu kao volonteri, dok neke bolnice upozoravaju da nemaju potrebne aparate za sve pacijente, prenosi Glas Amerike.Najdramatičnija situacija je u državi Njujork koja je postala žarište epidemije virusa korona, a sam grad Njujork njen je epicentar.


Već sada je jedan od hiljadu Njujorčana zaražen, što znači da se korona širi brže nego u Italiji i Iranu. U tom gradu registrovano je 60 odsto od ukupnog broja zaraženih u zemlji i virus se u njemu širi pet puta brže. Medicinski sistem već puca.


Zbog nedostatka zaštitne opreme u bolnici na Menhetnu medicinske sestre su prinuđene da nose kese za đubre prekrojene u zaštitna odela. U međuvremenu, osoblje bolnice koja se nalazi nedaleko od Kolumbovog kruga u centru Menhetna smatra da je nedostatak zaštitne opreme krivac za smrt njihovog kolege, kod koga je virus dijagnostikovan pre dve nedelje:


- Bolnica ga je ubila i trebalo bi da snosi odgovornost za to - rekla je jedna od medicinskih sestara.


Druga sestra je dodala da problemi sa nedostatkom opreme traju već godinu dana, zbog čega je osoblje često bilo primorano da krije lične zalihe, kao i da je situacija postala kritična kada su u bolnicu počeli da pristižu pacijenti oboleli od virusa korona.


Direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti Entoni Fauci je izjavio u Vašingtonu da se pandemija ubrzava u SAD, da je potreban veći broj testiranja i identifikacija zaraženih, da bi se onda izolovali i da bi se utvrdili kontakti.


SVAĐA S KINOM


Kina je izložena snažnim pritiscima zbog insistiranja državnog sekretara SAD Majkla Pompea na tome da se virus korona nazove "vuhan virus". Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang je ocenio da je reč o nastojanju da se Kina "žigoše". SZO upozorava da virus u nazivu ne treba da sadrži geografsko poreklo zbog njegove globalne prirode, pa je čak i Tramp odustao od termina "kineski virus".