Turska vojska nije bila sigurna zbog nezadovoljstva opozicionih aktivista i demonstranata u provinciji Idlib u nedelju, jer su njihova vozila i osoblje bili zasipani kamenicama duž magistralnog puta M-4 (Alepo-Latakija).

Na snimku koji kruži po društvenim mrežama, može se videti kako se turska vojna vozila kreću niz put u provinciji Idlib kada je njihov konvoj napadnut desetinama kamenica.

Pročitajte još: Putin i Erdogan ZADOVOLjNI situacijom u Idlibu

Turska vojska, koja pomaže opozicionim frakcijama tokom većeg dela sirijskog sukoba, pokušala je da pokrene primirje u provinciji Idlib tako da se nasilje između zaraćenih frakcija završi; međutim, džihadističke grupe kao što je Hadžat Tahrir al-Šam (HTŠ), njihov sporazum sa Rusijom smatraju ništavnim.

U Moskvi su 5. marta održani pregovori predsednika Rusije i Turske, Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana, u vezi sa pogoršanjem situacije u sirijskoj provinciji Idlib. Nakon sastanka usvojen je zajednički dokument. Strane su potvrdile svoju posvećenost "Astanskom formatu" i objavile uvođenje režima prekida vatre od petka u ponoć. Takođe je dogovorena zajednička patrola auto-putem M-4.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da rusko-turski dogovori treba da dovedu do stalnog prekida vatre u Siriji.


(pravda.rs)


Vesti iz Rubrike

Budite prvi posetilac koji će ostaviti komentar: