Putin POTPISAO zakon o ustavnim izmenama: Može ponovo da se kandiduje za predsednika

Novosti Online

14. 03. 2020. u 13:37

Путин ПОТПИСАО закон о уставним изменама: Може поново да се кандидује за председника

Foto: Twitter @dimsmirnov175

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon o ustavnim izmenama, nakon čega će ovaj dokument biti prosleđen Ustavnom sudu
Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon o ustavnim izmenama, nakon čega će ovaj dokument biti prosleđen Ustavnom sudu, saopšteno je iz njegovog kabineta.


Kako je navedeno, Ustavni sud će imati rok od sedam dana da potvrdi da li je zakon u skladu sa ruskim Ustavom, nakon čega će biti raspisano sveopšte glasanje.


U planu je da glasanje bude održano 22. aprila, a svoj glas mogu da daju svi državljani Ruske Federacije stariji od 18 godina.


Ukoliko polovina izašlih na glasanje bude glasalo „za“ ustavne izmene, one će stupiti na snagu.


Prethodno je sve ustavne izmene odobrila ruska Državna duma (Donji dom ruskog parlamenta), a zatim i Savet federacije (Gornji dom).


Izmene ustava podrazumevaju, između ostalog, nove socijalne garancije, kao i garancije očuvanja teritorijalnog integriteta i ruskog jezika, a pored toga i mnoštvo izmena u državnom uređenju kada je reč o Vladi, državnim činovnicima, kao i predsedniku.


Pročitajte još: Izmenjen ruski Ustav: Putin može ponovo da se kandiduje za predsednika


Između ostalog, ustavne izmene omogućiće aktuelnom predsedniku Vladimiru Putinu da se ponovo kandiduje na predsedničkim izborima 2024. godine.


(rs.sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)