BRISEL: OD STALNOG DOPISNIKAU Briselu su započeli teški pregovori o uređenju odnosa između EU i Velike Britanije, posle "bregzita", koji bi trebalo da utvrde dalje odnose između Ujedinjenog kraljevstva i Evropske unije.

Cilj je da Velika Britanija postane privilegovan partner, sa sporazumom o slobodnoj razmeni koji bi se oslanjao na pravne tekovine EU, ali razgovori se već najavljuju kao vrlo neizvesni.

Uz to, rok je izuzetno kratak, jer sve treba da bude završeno do kraja ove godine, koliko traje tranzicija posle izlaska Velike Britanije.

Pregovore će u ime Londona voditi Dejvid Frost, a ispred EU takođe Mišel Barnije, koji je protekle nedelje dobio nepodeljenu podršku 27 zemalja članica.

- Ne možemo da u tako kratkom roku uredimo sve, ali ćemo učiniti maksimum – rekao je tom prilikom Barnije i istkao da su taj rok utvrdili Britanci.

Barnije je poručio da će sve što je bilo dogovoreno do sada biti ispoštovano, a da će se u mesecima koji slede metodično stvarati uravnoteženo parnterstvo, istovremeno s nedovođenjem u pitanje političke i ekonomske nezavisnosti Velike Britanije i interesa EU, dodavši da predstoji težak period pregovaranja. Ovo partnerstvo bi trebalo da se stvori, kako je naglasio, na principu lojalne konkurencije.

Evropski pregovarač je podsetio na važnost postizanja sporazuma, jer će Velika Britanija biti treći trgovinski partner EU.

Jedna od velikih tema biće i situacija sa Severnom Irskom, a Barnije tu kao mogućnost vidi "stvaranje jedinstvene epidemiološke zone", što bi mogao da bude ključ za uređenje pitanja granice.

U prvoj rundi su predviđeni razgovori oko prava carine, ribolova i radnih viza, koji se nalaze među 11 pregovaračkih tema. Ova runda bi trebalo da bude završena u četvrtak, s prvim zaključcima. Druga runda biće održana u Londonu, a onda će se domaćinstva sastanku menjati naizmenično.

London je danas već zapretio da će prekinuti preovore, ukoliko osnovne linije sporazuma ne budu utvrđene do juna. Analitičari ističu da bi ovakav stav mogao ponovo da dovede do "no dil" situacije.