Kandidat za demokratskog suparnika američkom predsedniku Donaldu Trampu na predstojećim izborima Pit Butidžidž poveo je na prvom glasanju kokusa u Ajovi, prema rezultatima sa 62 biračkih mesta, saopštila je Demokratska stranka u toj saveznoj američkoj državi.


Na drugom mestu su senatori Berni Sanders i Elizabet Voren, dok je na trećem mestu bivši potpredsednik SAD Džo Bajden.


Butidžidž je osvojio 26,9 odsto glasova delegata, Sanders 25,1, Vorenova 18,3, a Bajden 15,6 odsto glasova, prenosi Rojters.


Demokrate u Ajovi, međutim, još nisu proglasile pobednika izbora održanih juče.


Rezultati su objavljeni dan kasnije zbog tehničkih problema, a Demokratska stranka je saopštila da mora da uradi dodatne "provere kvaliteta" i ispravi eventualne nedoslednosti u prenošenju podataka sa mesta na kojima su održavani izbori.


Rečeno je i da nije radila aplikacija u koju je trebalo unositi podatke, ali i da nije bila hakovana, preneo je Glas Amerike.


Kokusi - skupovi građana na kojima otvoreno izražavaju podršku nekome od demokratskih kandidata - bili su održani na 1.600 lokacija u Ajovi.


Broj delegata iz Ajove koji će na finalnoj konvenciji Demokratske stranke glasati za predsedničkog kandidata je 41, pa će se glasovi koji su dobili kandidati u Ajovi preračunati u broj delegata.