“Nikada nije trebalo da budem uhapšen jer sam potpuno nevin i to mogu da dokažem“: Bivši generani direktor Nisana i Renoa se obratio javnosti

Goran ČVOROVIĆ

08. 01. 2020. u 16:44

“Никада није требало да будем ухапшен јер сам потпуно невин и то могу да докажем“: Бивши генерани директор Нисана и Реноа се обратио јавности

Foto: AP Photo/Maya Alleruzzo

Po prvi put od počtka ovog košmara, imam mogućnost da se branim i govorim slobodno, poručio je Gon
OD STALNOG DOPISNIKA

PARIZ


NISAM pokušao da izbegnem sud, odlučio sam da pobegnem od nepravde i političkog progona. Tim rečima, obratio se bivši generani direktor "Nisana" i "Renoa" Karlos Gon na dugo očekivanoj konferenciji za medije iz Bejruta, gde je pronašao utočište, posle bekstva iz Japana gde mu je pretila višegodišnja robija.


- Po prvi put od počtka ovog košmara, imam mogućnost da se branim i govorim slobodno – poručio je Gon.


Na konferenciji za štampu koja je trajala duže od dva sata, istakao je da su optužbe protiv njega potpuno neosnovane. Kao odgovorne za situaciju u kojoj se našao naveo je šačicu ljudi u "Nisanu" uz podršku tužilaštva u Tokiju.


- Uhapšen sam zato što nisam prijavio primanja koja mi nisu plaćena i o kojima čak nije bila doneta ni odluka! – kazao je Gon.


Japanske vlasti su protiv njega podigle četiri optužnice, dve zbog sumnji u utaju poreza i neprijavljivanja primanja, u procenjenoj visini od 74 miliona evra za period od 2010. do 2018. godine, i dve zbog zloupotrebe uticaja. Gon je uhapšen 19. novembra 2018. godine i proveo je 130 dana u zatvoru. Pušten je uz kauciju u aprilu prošle godine, a iz Japana je uspeo da pobegne 29. decembra.


- Nikada nije trebalo da budem uhapšen. Potpuno sam nevin i to mogu da dokažem – rekao je Gon pred oko sto pedeset novinara iz celog sveta, koji su mu pitanja postavljali na francuskom, engleskom i arapskom jeziku.


On je dodao da ništa ne traži od Francuske kao i da je spreman da odgovara pred francuskim pravosuđem ako ga pozovu.

Japanske vlasti su protiv njega podigle crvenu optužnicu kod Interpola, ali se on u Libanu, čiju nacionalnost poseduje, oseća sigurno, jer ova zemlja ne izručuje svoje državljane. Gon, takođe, ima i francusko i brazilsko državljanstvo.

PROČITAJTE JOŠ: Japan: Nalog za hapšenje supruge bivšeg šefa Nisana


Bivši prvi čovek "Renoa" i "Nisana" tvrdi da su hteli da mu unište imidž i da su u tome uspeli.

- Moja golgota je rezultat odluke grupice inividua bez skrupula koje rade za "Nisan" – istakao je i naveo nekoliko već poznatih imena iz direkcije automobilskog giganta.

Gon sumnja da je jedini način da se "Nisan" oslobodi "Renoa" bio da se "oslobodi njega". Bivši veoma uticajni poslovni čovek, koji je u svetu priman u rangu predsednika država, poručio je da je veoma loše tretiran u japanskom zatvoru, u maloj ćeliji, sa stalno upaljenim svetlom i ispitivanjima bez advokata u bilo koje doba dana i noći.

Rekao je da je bekstvo bila "najteža odluka u njegovom životu", ali da je stekao utisak da bi s druge strane "umro u Japanu" gde, kako ističe, nisu nastojali da oktriju istinu, već samo da izvuku priznanje i gde procenat osuđenih iznosi 99,4 odsto. Japanski susdski sistem je ocenio kao nehuman, ali i poručio da voli Japan i Japance.

Stekao je utisak da je držan kao talac u zemlji kojoj je služio 17 godina, istakavši da je "Nisan" spasio bankrotstva i da je bio među prvima koji su posetili ovu zemlju kada je zahvatio cunami. Naglasio je da je njegova prodica prošla kroz težak period, a od drugih afera koje mu se pripisuju, odgovorio je, između ostalog i da je prostor za famozni prijem u Versaju povodom petnaestogodišnjice udruživanja "Renoa" i "Nisana" dobio besplatno jer je njegova firma bila mecena prilikom renoviranja Mirovne sale u ovom dvorcu.


Rekao je i da su i "Reno" i "Nisan" ovim mnogo izgubili. Ali, nije naveo pojedinosti svog bekstva. Pročulo se da bi to moglo da bude i zbog toga što je potpisao ugovor za snimanje filma na tu temu. Između ostalog, avion u kom je bio nestao je pre sletanja s radara.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije