Raskolnici iz Ukrajine hoće još više da se dodvore Zapadu: Nameravaju da Božić slave kao katolici

Branko VLAHOVIĆ

16. 12. 2019. u 08:14

Ukrajinski raskolnici najavljuju reforme u okviru svoje novoosnovane crkve. Epifanije: Priznaće nas rumunska, bugarska i gruzinska pravoslavna crkva

Расколници из Украјине хоће још више да се додворе Западу: Намеравају да Божић славе као католици

Petar Porošenko i mitropolit Epifanije AP Photo Efrem Lukatsky

MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

POGLAVAR novoosnovane Pravoslavne crkve Ukrajine mitropolit Epifanije izjavio je u Kijevu da njegova PCU namerava da Božić slavi istoga datuma kada i kataloci širom sveta, 25. decembra, umesto dosadašnjeg 7. janura. Ali, dodao je Epifanije, to će se dogoditi tek kad većina vernika za to "bude spremna".

- Datum slavljenja Božića nije dogma. Ali mi vidimo da trenutno tu ideju da slavimo Božić kad i katolici ne podržava većina. Zbog toga ćemo nastaviti prosvetiteljski da radimo i u trenutku kada apsolutna većina bude spremna za promenu pravoslavnog kalendara, to ćemo i učiniti - objasnio je mitropolit Epifanije. - Naša crkva tek staje na noge i mi ne možemo da na dnevni red stavljamo pitanja za koja ne postoji puna saglasnost.

PROČITAJTE JOŠ: "Ukoliko nam Amerika uvede sankcije, zatvorićemo avio-bazu Indžirlik": Sa Erdoganom nema šale

Poglavar PCU Epifanije je rekao i to da je ta crkva spremna da sprovede određene reforme koje se odnose na obrede, pre svega liturgije. Takođe će se osavremeniti odnos prema mladima, bez pojašnjenja šta bi to značilo.

Što se tiče dve raskolničke crkve, Ukrajinske pravoslavne crkve Kijevskog patrijarhata, na čijem je čelu bio samoproglašeni patrijarh Filaret, i Ukrajinske autokefalne pravoslavne crkve, mitropolit Epifanije je kazao da su one definitivno rasformirane i njihovi vernici i sveštenstvo su ušli u sastav nove crkve.
Epifanije se ne obazire na to što samoproglašeni patrijarh Filaret sada tvrdi da su ga bivši predsednik Porošenko i carigradski patrijarh Vartolomej - prevarili!
Što se tiče Petra Porošenka, Filaret kaže da je njemu stvaranje nove crkve bilo potrebno jer se nadao da će tako dobiti glasove na izborima za još jedan predsednički mandat. Filaret takođe tvrdi da je carigradski patrijarh Vartolomej, koji je raskolničkoj crkvi dao autokefalnost, imao svoju računicu oko širenja prostora na kojima bi ubirao prihode.
DUGI PRSTI AMERIKE IAKO u Kijevu ne govore o tome uz čiju pomoć su grčka crkva i aleksandrijski patrijarh priznali autokefalnost novoosnovane ukrajinske pravoslavne crkve nije nikakva tajna da su u crkvene poslove umešale prste američka politika i njene službe.

Inače, novoosnovana crkva očekuje da će je 2020. godine priznati još nekoliko pravoslavnih crkava.

- Mi sada čekamo da nas iduće godine priznaju Rumunska pravoslavna crkva, zatim bugarska i gruzinska - kazao je ukrajinskim novinarima mitropolit Epifanije. - Što se tiče Ruske pravoslavne crkve, ona će nas priznati poslednja. Uvereni smo da će na kraju i Moskovska patrijaršija biti prisiljena da prizna našu autokefalnost jer će ostati usamljena.

PROČITAJTE JOŠ: Završen maratonski klimatski samit, Gutereš razoračaran

Koliko će se pravoslavne crkve u Rumuniji, Bugarskoj i Gruziji držati kanona a koliko će biti "kooperativne" sa političkim strukturama, videće se narednih meseci u kojima je mitropolit Epifanije najavio da će one priznati novoosnovanu raskolničku crkvu u Ukrajini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Saša

16.12.2019. 09:04

Kakva crkva? Čista politička tvorevina. I rumuni napraviše još odavno neku svoju "pravoslavnu" crkvu ama baš po istim modelu, Božić sa katolicima a Uskrs sa pravoslavnima, samo da bi se dodvoravali zapadu. Nije ni čudo da ih "priznavaju". Vrana vrani.

U čemu je problem

16.12.2019. 13:37

@Saša - i Srpska pravoslavna crkva je tako nastala... čisto politički, kad su se stekli uslovi. Da nisu posle, kroz istoriju, bili tako zadrti, mogli smo imati lepe odnose sa makedonskom, crnogorskom i ukrajinskom crkvom, a što je još važnije, s tamošnjim narodom. A ne bi bilo ni Rvata, ni Bošnjaka...

.

16.12.2019. 20:32

@Saša - SPC je prvo izgradila Duhovnost, Prosvetiteljstvo, Graditeljstvo - Arhitekturu... Pa tek onda sa svim Srbskim narodom krenula ka autokefaliji. Mi nismo uzeli hramove, nego smo ih mi izgradili. To je velika razlika sa Ukrajincima...

Ivan Zgrozeni

16.12.2019. 22:04

@Saša - Problem je u tome sto je pre no sto su Francuska i Austrija pomogle u stvaranju rumunske nacije pravivsi im jezik i crkvu na teritoriji danasnje Rumunije u crkvama koristila cirilica i crkvenoslovenski jezik. Ako tome dodamo da je genetska struktura stanovnistva u Srbiji i Rumuniji identicna zakljucak je da su Austrija i Francuska od Slovena napravile "romansku" naciju da bi podelile male od velikih Rusa. Isto to rade sa cenogorskom nacijom i Crnogorskom pravoslavnom crkvom. Odsrbljavanje Srba.

Zapadni Srbin

16.12.2019. 11:16

Čisto radi istine i mnogi pravoslavni narodi (Grci,Rumuni,Bugari,...)slave Božić po gregorijanskom kalendaru 25.12.,a to se poklapa i sa Milankovićevim računjanjem vremena.Na početku 20.veka i naša crkva je prihvatila taj kalendar,ali je odložila praznovanje po njemu.

pop

16.12.2019. 11:20

U vecini pravoslavnih crkvi se koristi Milankovicev kalendar koji ce biti isti ko gregorijanski do 2800. godine. Tu spadaju osim Rumuna, Grci, Kiprani, Bugari, Carigradska patrijarsija, Kopti, Palestinci itd..Sa wikipedije: "The Revised Julian calendar, also known as the Milanković calendar, has been adopted by the Orthodox churches of Constantinople, Albania, Alexandria, Antioch, Bulgaria, Cyprus, Greece, Poland, and Romania."

realist.

16.12.2019. 21:57

Najpametnije uzmite Katolicku veru, i neka vam idiotima bude bog na pomoc, i vama ce dati par milijardi kao Grci a da i vi prodajte vasu veru a kad nestane pare onda ce vam naguraju muslimanske migrante