Завршен маратонски климатски самит, Гутереш разорачаран

Танјуг

15. 12. 2019. у 16:54

У Мадриду је данас завршен маратонски климатски самит УН ЦОП25 на којем државе највећи загађивачи нису прихватиле да се више ангажују у борби против глобалног загревања

Завршен маратонски климатски самит, Гутереш разорачаран

Фото АП Bernatar Mangue

У Мадриду је данас завршен маратонски климатски самит УН ЦОП25 на којем државе највећи загађивачи нису прихватиле да се више ангажују у борби против глобалног загревања, а преговарачи одложили одлуку о регулисању глобалног тржишта угљеника до следеће одлуке.


"Међународна заједница је изгубила важну прилику да показује већу амбицију у погледу прилагођавања и финансирања борбе против климатске кризе. Не смемо одустати и ја нећу одустати", рекао је генерални секретар УН Антонио Гутереш додавши да је разочаран.

Разговори нису завршени успешно, упркос томе што су организатори продужили конференцију за још два дана тако да је она укупно трајала 14 дана, оцењује АП.

На крају су делегати из скоро 200 држава усвојили декларацију о помоћи сиромашним земљама које трпе последице климатских промена, мада није одређена нова средства за то.


Прочитајте још: Нобеловци упозоравају на климатске промене

Финална декларација позива на "хитну потребу" да се смањи емисија гаосва са ефектима стаклене баште у складу са циљевима из Париског климатског споразума, преноси АП.

Међутим, Бразил, Кина, Аустралија, Саудијска Арабија и САД су се противиле одважнијим акцијама.

Ова конференција сматрала се тестом за колективну вољу влада да послушају савете науке и смање брже емисију штетних гасова како би се спречило глобално загревање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Dragan Nikolić

15.12.2019. 17:15

Cirkuska predstava za naivne i siromašne. Bogati se ne odriču ni centa, a ni svih privilegija koje bogatstvo prati. Siromašni će, kao i uvek, platiti ceh prebogatih.