MOSKVA OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

PREDSEDNIK Vladimir Putin domaćin je dvodnevnog samita Rusija - Afrika koji se danas završava u Sočiju. Prisutni su lideri 43 afričke zemlje, a još 11 će biti predstavljene potpredsednicima ili ministrima spoljnih poslova. Samitom osim Putina predsedava i predsednik Egipta Abdelfatah Sisi, koji je ujedno i predsednik Afričkog saveza.

Pročitajte još: SAMIT RUSIJA AFRIKA: Putin otpisao 20 milijardi dolara duga i poslao nuklearne bombardere na crni kontinent

Ovo je prvi rusko-afrički skup takvog formata. Ideju za njegovo održavanje dao je Putin u julu 2018. godine, a samit se održava pod parolom "Za mir, bezbednost i razvoj".

Planirano je da se na kraju skupa donese deklaracija o rusko-afričkim odnosima, o zajedničkim nastupima na međunarodnoj areni, i potpisivanje nekoliko zajedničkih dokumenata.

Istovremeno se u Sočiju održava i ekonomski forum pod nazivom "Rusija i Afrika - otvaranje potencijala saradnje" na kome učestvuju predstavnici velikih ruskih i afričkih kompanija. Na forumu je prisutno oko deset hiljada učesnika iz industrijske sfere, ali i finansija, telekomunikacija, turizma... Razgovaralo se i o atomskim tehnologijama, zajedničkim naftnim projektima, kao i saradnji ruskih i afričkih banaka.

Uoči početka samita Putin je kazao da Rusija namerava da investira u Afriku milijarde dolara. Samo Egiptu Rusija će dati kredit od 25 milijardi dolara za gradnju atomske centrale koja će imati četiri reaktora. Razgovaralo se i o gradnji ruske industrijske zone u Port-Saidu.

Nastaviće se i vojnotehnička saradnja sa afričkim zemljama koja ima dugu tradiciju. Postsovjetska Rusija je otpisala afričkim zemljama dugovanja veća od 20 milijardi dolara.

DUPLIRANA TRGOVINA

ZA poslednjih pet godina trgovinska razmena Rusije sa zemljama Afrike se povećala dva puta pa je dostigla 20 milijardi dolara. Moskva želi da sa afričkim zemljama sarađuje i u sferi obrazovanja. Još u sovjetsko vreme veliki broj studenata studirao je na sovjetskim univerzitetima. Sada u Rusiji studira 17.000 studenata iz Afrike.