TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je da bi turska ofanziva na severu Sirije mogla da počne u bilo kom trenutku. Objava je usledila nedugo pošto je Vašington saopštio da se neće protiviti operaciji Ankare protiv kurdskih snaga.

Svemu tome je prethodio telefonski razgovor američkog predsednika Donalda Trampa i Erdogana, kome je šef Bele kuće još u januaru pretio "ekonomskim uništenjem Turske" ukoliko napadne kurdske snage, tada američke sazveznike u borbi protiv Islamske države (ID). Tramp sada smatra da bi nastavak podrške SAD Kurdima u borbi protiv ID bio preskup:

- Kurdi su se borili sa nama, ali mi smo platili ogromne iznose novca i opremu. Oni se decenijama bore protiv Turske - naveo je Tramp.


Pročitajte još - NEŠTO SE SPREMA: Turska vojska se gomila na granici (VIDEO)

Američki predsednik sad ukazuje da Turska, Evropa, Sirija, Iran, Irak, Rusija i Kurdi treba da pronađu rešenje. Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu ističe da je Turska "rešena da očisti" sever Sirije od "terorista", ali da Ankara podržava teritorijalni integritet Sirije. Vašington je, istovremeno, obavestio komandanta kurdskih snaga u Siriji da ih američke snage neće braniti od napada Turske.

Bela kuća saopštava da će Turska preuzeti strane borce zarobljene u američkoj kampanji protiv ID koje su držale kurdske snage. Reč je o oko 2.500 stranih boraca koji su pretežno evropski državljani.

Inicijalne indikacije govore da će turska ofanziva biti ograničena na oko 100 kilometara, retko naseljenog, severoistoka Sirije između gradova Tel Abjard i Ras Alain. Zatvori islamističkih boraca su južnije, i ostali bi pod kurdskom kontrolom, ukoliko se Turska zadrži na ograničenoj intervenciji.

U Vašingtonu su pojedini republikanci i demokrate upozorili da bi dopuštanje turskog napada moglo dovesti do masakra nad Kurdima i poslati zabrinjavajuću poruku američkim saveznicima širom sveta. Pojedini analitičari tvrde da Tramp deluje protivno savetima mnogih u Pentagonu i Stejt departmentu, dok drugi ukazuju da on ne želi da rizikuje otuđenje Turske kada pritisci SAD na Iran dostižu kritičnu tačku.


EU je pozvala na smirivanje situacije, plašeći se novog egzodusa, dok se UN "spremaju za najgore" na severu Sirije.

- Za nas kao UN koncept sigurne zone je onaj sa kojim imamo gorka iskustva i zapravo je nikada ne promovišemo i ne ohrabrujemo, imajući na umu Srebrenicu i šta se događalo u prošlosti - saopšteno je iz UN, koje su u kontaktu sa svim stranama kako bi objasnile gde su klinike, škole, vodovod, pijace i stambeni prostori.

U Moskvi je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da teritorijalni integritet Sirije mora biti očuvan: "Nadamo se da će se naše turske kolege držati tog stava u svim situacijama", rekao je Peskov i ponovio stav Moskve da sve strane vojne snage "sa ilegalnim prisustvom" treba da napuste Siriju.


Američki i turski vojnici na sirijskoj granici,Foto EPA

UPOZORENjA KURDA

Kurdski borci su optužili Vašington za nepoštovanje obaveza prema ključnim saveznicima i navode da će taj potez poništiti pet godina dostignuća u borbi protiv Islamske države. Upozoravaju da bi vojna akcija Ankare ponovo aktivirala ID koja planira da oslobodi oko 12.000 militanata, zarobljenih na severoistoku Sirije.