Britanija oslobodila iranski tanker uprkos protivljenju SAD

Tanjug

četvrtak, 15. 08. 2019. u 13:44

Британија ослободила ирански танкер упркос противљењу САД

AP Photo

Američko Ministarstvo pravosuđa prethodno je zatražilo da se iranski tanker zadrži, pošto je Gibraltar odustao od postupka protiv posade teretnog broda "Grejs 1"
Britanske vlasti Gibraltara odlučile su da oslobode tanker "Grejs 1" pošto su dobile zvanična pismena uveravanja od iranske vlade da neće iskrcati teret u Siriji, izvestio je danas dnevnik "Gibraltar hronikal".

"Na osnovu toga, premijer Fabijan Pikardo odlučio je da ukine naredbu o zadržavanju i dozvoli brodu da plovi", objavio je list na Tviteru, preneo je Rojters.

Američko Ministarstvo pravosuđa prethodno je zatražilo da se iranski tanker zadrži, pošto je Gibraltar odustao od postupka protiv posade teretnog broda "Grejs 1", zaplenjenog u julu kod obala Gibraltara pod sumnjom da prevozi naftu u Siriju.

Sirija se nalazi pod sankcijama EU od 2014. godine.

Komentari (2)

Гојко

15.08.2019. 17:46

Iran slavi ovu svoju ,,pobedu'' i nezvanično,tanker se uputio ka sirijskoj luci Tartus / videćemo /.U Siriji su kilometarski redovi na benzinskim pumpama,jer vlada nestašica goriva,a V. Britanija ovih dana povlači svoje zvaničnike iz institucija EU,pa ne mora više da poštuje sankcije .