BESNI VATRA NA EVIJI: Evakuacija iz pet naselja, uhapšen čovek koji je izazvao požar (VIDEO)

Z. Šimunec

05. 07. 2019. u 10:15

БЕСНИ ВATРA НА ЕВИЈИ: Евакуација из пет насеља, ухапшен човек који је изазвао пожар (ВИДЕО)

AP Photo

Delove grčkog ostrva nedaleko od Atine zahvatila velika plamena stihija. Ogromna površina je zahvaćena vatrom, ali nema ozbiljnije stradalih ili povređenih

ATINA

SPECIJALNO ZA „NOVOSTI“

POŽAR na ostrvu Evija, prekoputa Atine, još uvek nije pod kontrolom vatrogasaca iako su u petak na najugroženija mesta stigle jedinice za vanredne situacije iz Tesalije, centralne Grčke, Atike i Peloponeza.

Ogromna površina je zahvaćena vatrom, ali nema ozbiljnije stradalih ili povređenih. U lokalne bolnice je prevezeno petoro meštana sa respiratornim problemima, a preventivno su evakuisani stanovnici sela Makrohori, Dafni, Neohori, Gavala i Lofiskos.

Pročitajte još - Apokaliptične scene požara iz Grčke obilaze planetu (VIDEO+FOTO)

Mediji objavljuju dramatične slike stanovnika ugroženih sela koji beže pred plamenom, ali su vatrogasci odmah po prestanku jakih vetrova uspostavili kontrolu nad dva, od tri vatrena fronta.

Sa vatrenom stihijom se bori više od 200 vatrogasaca, 80 vatrogasnih kola, veći broj dobrovoljaca, 10 specijalnih vozila Vatrogasne brigade iz Atine, a od prvih jutarnjih sati u gašenje su se uključila i četiri aviona i tri helikoptera.

Vatrogasci su uspeli da ograniče širenje vatre u šumama i na poljoprivrednom zemljištu, ali težak, planinski teren Evije i visoka temperatura otežavaju gašenje.

Policija je u četvrtak kasno uveče uhapsila jednog 64-godišnjaka za koga se sumnja da je izazvao požar koji se proširio na područje Agios Georgiosa i Pirgija. Čovek je palio ostatke useva na svojoj njivi, ali se vatra očigledno otela kontroli. Očekuje ga hitno suđenje u opštinskom sudu, a preti mu ozbiljna kazna.

Spaljivanje korova i paljenje druge vatre napolju su godinama zabranjeni u Grčkoj od 1. maja do 1. oktobra, upravo kao deo mera za sprečavanje šumskih požara.

Svake godine, sa početkom letnjih vrućina, u Grčkoj počinju da besne i požari. Prošle godine najsmrtonosniji požar u novijoj istoriji je usmrtio 101 osobu i izazvao razornu štetu u jednom primorskom naselju kod Atine.

Ove godine je posle manjih požara u Lavriju, Maniju na Peloponezu, atinskim kvartovima Filis i Nikea, požar na Eviji dosad najveći po teritoriji zahvaćenoj vatrom.

SRPSKI TURISTI BEZBEDNI

TURISTI iz Srbije koji letuju na Eviji nisu ugroženi požarom koji je zahvatio ovo grčko ostrvo. Kako nam je ispričao Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija, niko se zasada nije javljao niti poželeo da se vrati ranije kući.

- Zasada nema problema, ali pažljivo pratimo sve što se na ostrvu događa - kazao je Seničić. - Naših turista tamo ima sigurno više od hiljadu. J. Su.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)