NAPADAČ na dve džamije u novozelandskom Krajstčerču u kome je usmrtio 50 ljudi muslimanske veroispovesti i ranio još 40 Brenton Tarant (28), prema tvrdnjama lokalne policije, delovao je sam.

Ipak, on nije jedini koji se posle najvećeg masovnog ubistva na Novom Zelandu od 1943. godine, suočava sa teškim optužbama. Dok Tarant u samici čeka drugo ročište zakazano za 5. april, pred sudom se juče našao i tinejdžer od 18 godina čije ime sudija nije želeo da bude objavljeno. Optužen je za to što je putem interneta širio snimak ubistva koje je, čitavih 16 minuta, putem društvenih mreža uživo emitovao ubica Tarant.

Snimci su klasifikovani kao problematične publikacije čije posedovanje i "rasturanje" je krivično delo. Ali, ne samo zato. Mladić je optužen i za objavljivanje fotografije napadnute džamije uz poruku: "Cilj savladan!" Sada se suočava sa 14 godina zatvora, i to po svakoj tački optužnice.

PROČITAJTE I: DOSIJE UBICE SA NOVOG ZELANDA: U Hrvatskoj izbrisali trag krvnika

Napadač Tarant dobio je dozvolu za posedovanje oružja 2017. godine. Posedovao je pet pušaka. Direktor prodavnice oružja u Krajstčerču Dejvid Tajpl je potvrdio da je Tarantu prodao putem interneta četiri komada poluautomatskog oružja, ali ne i najsnažniju pušku kojom je počinio pokolj u džamijama. Sve oružje, međutim, posedovao je legalno.


OPREZ Policija ispred džamije u Krajstčerču


Iz kabineta premijerke Novog Zelanda Jasinde Ardern najavljena je reforma zakona o oružju. U ovoj zemlji posedovanje oružja je legalno. Registrovano je milion i po privatnih komada naoružanja. Pre ovog napada je bilo inicijativa za zabranu poluautomatskog oružja, ali svi pokušaji su padali u vodu zbog snažnog lobija oružara, kao i kulture lova u ovoj zemlji.

Tarant je preko branioca po službenoj dužnosti poručio da planira da sam sebe zastupa pred sudom. Trenutno je u pritvoru, odvojen od drugih zatvorenika, u posebno obezbeđenom objektu, pod nadzorom 24 sata. Njegov advokat je ocenio da je Tarant lucidan i da razume situaciju u kojoj se našao.

LEGALNO Oružije kojim je počinjen zločin

MOŽDA I NIJE BIO SAM?

NOVOZELANDSKI policijski komesar Majk Buš juče je izjavio da policija veruje da je jedan napadač odgovoran za pokolj, ali da još nije u potpunosti isključena mogućnost da je Tarant imao podršku. Buš je rekao da je istraga napada u Krajstčerču najveća u istoriji novozelandske policije i da na slučaju radi 250 osoba, uključujući Ef-Bi-Aj i australijske vlasti.


ERDOGAN: ISTANBUL, NE KONSTANTINOPOLj!

PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan (na slici)opisao je masovnu pucnjavu u dve novozelandske džamije kao deo šireg napada na Tursku i zapretio da će slati nazad "u sanducima" svakoga ko pokuša da zauzme Istanbul.

On tvrdi da je napad na Novom Zelandu dokaz globalnog antimuslimanskog sentimenta: "Testiraju nas sa 16.500 kilometara, sa Novog Zelanda, porukama koje šalju odatle. Ovo nije individualni čin, ovo je organizovano", rekao je Erdogan i dodao: "Neće pretvoriti Istanbul u Konstantinopolj".