MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

RUKOVODSTVO vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u četvrtak je objavilo da je satelit "Kosmos 2430" koji je lansiran pre 11 godina sa namenom da upozorava na eventualni raketni napad, planski pomeren sa orbite 5. januara i uništen jer više nije bio u upotrebi. Taj satelit je radio od 2007. do 2012. godine u sistemu obaveštavanja i upozorenja od eventualnog raketnog napada na Rusiju. Bio je lansiran u kosmos sa "Plesecka" 2007. godine.

Ovo neuobičajeno saopštenje Moskve je zapravo bio "iznuđeni odgovor" na bombastičnu vest emitovanu u Vašingtonu u kojoj je bilo rečeno da su eksperti NASA registrovali "pogibiju" ruskog kosmičkog satelita koji je pratio lansiranje interkontinentalnih balističkih raketa sa teritorije SAD. Čak je o tom događaju govorio i predstavnik komande vazdušno-kosmičke odbrane SAD.

Pročitajte još - Rusija u kosmosu neće da bude "druga violina"

Iz američke vesti se moglo zaključiti da je ruski satelit izgoreo zbog "nekog kvara". Reagovala je Moskva objašnjenjem da je satelit planski prebačen sa orbite i da je na visini od oko sto kilometara nad Atlantikom izgoreo.

Televizijski kanal Foks je čak objavio snimak napravljen za vreme prenosa kriket meča na Novom Zelandu kada je igrom slučaja zabeležena vatrena letelica na nebu koja pada. Eksperti su kasnije objasnili da je reč o ruskom satelitu.

Rusi imaju oko 150 satelita raznih namena, a od toga je 70 posto pod kontrolom automatizovanog kompleksa Ruskih kosmičkih snaga. U toku 2018. Rusi su lansirali u kosmos 15 vojnih satelita sa "Plesecka", "Bajkonura" i kosmodroma "Istočni". Obaveštajni sateliti beleže lansiranje protivničkih balističkih raketa pomoću infracrvenih zraka.

Pročitajte još - I Indija šalje čoveka u kosmos, jeftinije nego SAD i Kina

Mosko