MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

U NORVEŠKOJ i rejonima severnog Atlantika počeli su najveći manevri NATO od završetka Hladnog rata. Na manevrima do 7. novembra učestvuje oko 50.000 vojnika, 250 aviona, 65 brodova, 10.000 transportnih vozila svih 29 članica NATO, kao i partnera Alijanse, Finske i Švedske. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je izjavio da je dobro što su Moskva i Minsk prihvatili poziv da pošalju svoje predstavnike kao posmatrače, jer "NATO želi da bude otvoren i predvidljiv". Na taj način NATO je ispunio svoju obavezu iz Dogovora OEBS-a.

- Ovim manevrima biće proverena sposobnost oslobađanja savezničke zemlje koju je pokorio agresor. Želimo da pošaljemo jasan signal da NATO ne teži sukobu, ali je spreman da zaštiti svoje saveznike od bilo kakve opasnosti - rekao je Stoltenberg.

On je dodao da su manevri protiv "izmišljenog regionalnog neprijatelja", mada je jasno da u tom regionu "agresor" može biti samo Rusija. A komandant manevara američki admiral Džejms Foto je istakao da će ove velike vojne vežbe pokazati realne mogućnosti da zajednički zemlje NATO zaustave potencijalnog protivnika.

Pročitajte još - PUTIN POJAČAVA ARSENAL: Najavio oružje kakvom na svetu nema ravnog

Rusija i Belorusija su poslale svoje posmatrače. Prema oceni ruskog vojnog rukovodstva, NATO uvežbava brzo prebacivanje američkih jedinica u Evropu. Zbog toga su i modernizovani aerodromi i morske luke kako bi se u što kraćem roku iz pozadini jedinice i vojna tehnika prebacile u prve linije fronta.

Amerikanci će na vežbama "Jedinstveni trozubac 2018" učestvovati sa 14.000 vojnika i oficira, kao i velikim brojem aviona, korpusom vojne pešadije, brodovima, desantnim amfibijama. U region severnog polarnog kruga prvi put posle 30 godina uplovio je nosač aviona "Hari Truman". Po običaju, sa njim je doplovila cela udarna grupa. Komandant te grdosije Nik Dijen je izjavio da njegova posada pokazuje da je sposobna da u svim uslovima uspešno obavlja zadatke.

PUTIN: NOVO ORUŽJE

RUSKI predsednik Vladimir Putin rekao je da će Rusija poručiti novo oružje kakvog neće biti ravnog nigde u svetu. Na dan kada su počeli NATO manevri, ruski predsednik je na sastanku sa visokim vojnim oficirima i policijskim zvaničnicima rekao da "Rusija ne preti nikome i strogo se pridržava svojih obaveza u oblasti međunarodne bezbednosti i kontrole naoružanja". Najavio je da će ruski arsenali biti modernizovani kako bi se obezbedila zaštita od bilo kakvih potencijalnih pretnji.