Više od 250 poznatih švedskih ličnosti iz sveta kulture potpisalo je danas poziv preko Fejsbuka namenjen blokiranju ekstremnodesničarske partije Švedskih demokrata (SD) za koju ankete najavljuju da će ostvariti istorijski rezultat na parlamentarnim izborima 9. septembra.

Pročitajte još: PORAST PODRŠKE DESNICI: Alternativa za Nemačku druga partija po snazi; Socijaldemokrate pale na treće mesto

Na inicijativu glumca Kjela Bergkvista, glumci, pisci, muzičari pridružili su se grupi "Sve sem SD", koja je jutros brojala gotovo 90.000 članova.

"Ne mogu da ostanem skrštenih ruku. Ima nas mnogo koji osećamo uznemirenost i strah pred izbore, i zahvaljujući ovoj grupi možemo da zbijemo redove i verujemo u bolju budućnost", rekao je Bergkvist za list Aftonbladet.

Među potpisnicima apela su slikar i vajar Ernst Bilgren, glumci Džoel Kinaman i Pernila August, džez pevačica Viktorija Tolstoj, čukun unuka ruskog pisca, spisateljica policijskih romana Kamila Lekberg, i Merten Palme, sin bivšeg ubijenog premijera Ulofa Palmea.

Pročitajte još: STRAH OD DESNICE: Vlasti jačaju prismotru Alternative za Nemačku

Švedske demokrate, partija koju su 1988. formirali bivši aktivisti nacional-socijalističkog pokreta treba, prema više anketa, da dobiju između 17 i 20 odsto glasova. Neki analitičari strahuju da i ta predviđanja potcenjuju namere glasača da podrže tu partiju.

Ta partija imala je 5,7 odsto glasova 2010. godine, zatim 12,9 odsto 2014, pre dolaska 160.000 tražilaca azila u zemlju naredne godine.

Oni nemaju takoreći nikakve šanse da dođu na vlast na nedeljnim izborima pošto ni jedna druga partija nije spremna da ih pozove u koaliciju.

Međutim, njihov uticaj u političkim raspravama raste i nameravaju da naplate svoju podršku desnici da pobedi odlazeću manjinsku levicu centra, tako što bi na primer dobili predsedavanje u parlamentarnim odborima, navodi agencija Frans pres.