AMERIČKO BOMBARDOVANJE SIRIJE: Pečora 2M“ bila je iznenađenje za napadače (VIDEO)

NovostiOnline

utorak, 01. 05. 2018. u 10:01

АМЕРИЧКО БОМБАРДОВАНЈЕ СИРИЈЕ: Печора 2М“ била је изненађење за нападаче (ВИДЕО)

Foto printscreen YouTube

Izložba američkih, britanskih i francuskih krstarećih raketa, oborenih u Siriji, a prikazanih u Moskvi, pokazala je da sirijska PVO, polako ali sigurno, postaje ozbiljan faktor odvraćanja za svaku novu moguću vojnu agresiju na Damask

Izložba američkih, britanskih i francuskih krstarećih raketa, oborenih u Siriji, a prikazanih u Moskvi, pokazala je da sirijska PVO, polako ali sigurno, postaje ozbiljan faktor odvraćanja za svaku novu moguću vojnu agresiju na Damask.

Amerikanci su u agresiji upotrebili stare verzije „tomahavka“, ali i najnovije tipa „JASSM AGM-158A“ i „JASSM AGM-158B“, koje imaju domet od 926 km. Britanci su s aviona „tornado“ i „tajfun“ lansirali krstareće projektile tipa „Storm šedou“, dometa 560 km, dok su Francuzi sa aviona „Rafal“ ispalili nekoliko komada raketa „skalp EG“, što je zapravo francuska verzija rakete „Storm šedou“.

PROČITAJTE JOŠ: RUSIJA IMA "TROFEJE" IZ SIRIJE? Generalštab tvrdi da se domogao "tomahavka", Amerikanci negiraju

Ukupno je na Siriju ispaljeno 105 projektila, sirijska PVO je odgovorila sa 112 lansiranih raketa. Najviše su gađani objekti u naseljima Barsa i Džaramin, tu je, izgleda, od lansiranih 30 američkih, britanskih i francuskih raketa, njih 23 ipak probilo sirijsku PVO.

PROČITAJTE JOŠ: TRAMP I SAVEZNICI NAPALI SIRIJU: Ispaljeno 100 raketa, oborena 71,gađani vojni ciljevi, ranjena tri civila; Sednica SB UB na zahtev Rusije zakazana za 17 časova (VIDEO+FOTO)

Vojni aerodrom Duvali gađan je sa četiri rakete, sve četiri su oborene, aerodrom Dumeir gađan je sa 12 projektila, svih 12 je oboreno, aerodrom Meza gađan je sa devet raketa, od kojih je pet oboreno, aerodrom Blej gađan je sa 18 projektila, svi su oboreni, aerodrom Šajrat gađan je sa 12 raketa, sve su oborene, aerodrom Homs bio je meta 16 raketa, od čega je 13 oboreno.

Krstareće rakete koje je pokušala da ispali jedna francuska fregata iz Mediterana nisu uspele da polete iz svojih silosa-kontejnera, dok je jedna britanska podmornica, koja je zauzimala poziciju za lansiranje svojih krstarećih projektila, bila ometana od ruske podmornice klase „Varšavljanka“, pa nije ni ispalila rakete. Uglavnom, najveći deo krstarećih raketa koje su lansirane na ciljeve u Siriji, stigao je sa područja Crvenog mora i iz Persijskog zaliva.

Sirijska PVO se suprotstavila agresorima sistemima „Pancir S1“, „Buk M1“ i „Buk M2“, „Strela 1“, „Strela 2“, „Strela 3“ i „Strela 10“, „Osa“, „Igla“ i „Igla S“, „S-200“, „S-75 Dvina“, „Kub“ i „S-125 Pečora“.

Unazad nekoliko godina Rusi su modernizovali sirijsku PVO, ruski stručnjaci su obučavali i obučavaju posade na sirijskim sistemima PVO, tako da uspeh Sirijaca nije slučajan. Naravno, ne treba isključiti da je sirijskom sistemu PVO podatke o dolazećim agresorskim raketama davala ruska strana, možda su na sirijskim sistemima PVO bili i ruski operatori, verovatno su Rusi pomagali i elektronskim sistemom „Krasuha 20“, ali je ipak veliko iznenađenje da su se, pored modernih ruskih raketnih PVO sistema „Pancir“ i „Buk“, u borbi odlično pokazali i stari PVO sistemi „S-125 Pečora“.

Naime, ruska firma „Oboroniteljnije sistemi“ modernizovala je pre nekoliko godina Sirijcima sistem „S-125 Pečora“ u verziju „Pečora 2M“ i to je sada sasvim novi PVO sistem. Kompletna elektronika je promenjena, od kompjuterskih procesora do obojenih monitora od tečnih kristala na kojima se vidi situacija u vazduhu.

Nova „Pečora 2M“ ima mogućnost razdvajanja lansera od komandne kabine i antenske stanice na deset kilometara, umesto nekadašnjih 70 metara, što povećava žilavost sistema, a to je uveliko povećalo funkcionalnost sistema i mogućnost preživljavanja posade pri neprijateljskoj vatri. Nova „Pečora 2M“ ima osam lansirnih rampi umesto dosadašnje četiri, dok je dva puta veća daljina detekcije ciljeva prilikom ometajućih dejstava. Broj rezervnih delova nove „Pečore 2M“ smanjen je za deset puta, sa 3.000 na 300.

Nova „Pečora 2M“ ima sada termovizijski kanal za noćnu paljbu u pasivnom modu, zbog čega je sistem gotovo neprimetan za sredstva tehničkog osmatranja protivnika. Ipak, najvažnije je to što se u sistemu radiotehničke zaštite primenjuje uređaj veličine poštanskog sandučića, sposoban da „skrene“ neprijateljske rakete koje se navode na zračenje antenske stanice.

„Pečora 2M“ pravo je iznenađenje najnovijeg obračuna na nebu Sirije i ona je praktično pokazala da je američki način ratovanja sa distance efikasan samo protiv civilnih ciljeva koji nemaju adekvatnu odbranu. Sirijci brzo uče lekcije i sve će biti teže iznenaditi ih.(sputniknews.com)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Гојко

01.05.2018. 10:36

Samo jedan dan,nemilosrdnog bombardovanja, terorističkog džepa između III i IV sirijskog grada po veličini,Homsa i Hame,bio je dovoljan da se džihadisti,posle 7 godina njegovog zaposedanja istog, odluče na predaju,zahvaljujući razmeštanju najelitnije sirijske divizije Tigar.Još jedno okruženje sa teroristima je palo od početka godine.Nastavlja se...

Гојко

01.05.2018. 12:57

@Гојко - Upravo se reporterka sirijske državne RTV Sat /arabic/ javila u 7 minutnom izveštaju iz još jednog,novopronađenog fantastično izrađenog tunela koji se račva na nekoliko mesta,u više pravaca.Zarobljene su i mašine za kopanje i postavljanje behaton ploča na tlu.Kamionet može njime proći,na žalost nisu ga dovršili.Bilo bi dobro kada bi Novosti ovo uređeno graditeljsko /kao i ono pre neki dan / prikazali.Na sredini tunela je radionica sa alatima,zaista stručno i neverovatno.

Видоје

01.05.2018. 11:20

"...да је амерички начин ратовања са дистанце ефикасан само против цивилних циљева који немају адекватну одбрану." То је суштина свега, најважнија ствар о којој треба водити рачуна да нам се не би поновила 1999.

tmujo

01.05.2018. 13:04

dobro je da zlikovcima iz NATO pakta istice rok trajanja,svet je izvukao pouke i uvideo sta su ciljevi i namere zlikovaca iako se trude da debelo sakriju svoje necasne namere pod plastom zalaganja za nekakva ljudska prava,zlikovci koji koriste atomsko oruzje zalazu se za ljdska prava necuvena laz.sofisticirano oruzje koje moze ugroziti bilo koji njihov brod koji ispaljuju rakete znaci i kraj njihove dominacije i kraj terora po svetu.Zivele slobodne zemlje predvodjene Rusijom i Kinom .

deda

03.05.2018. 08:58

Podmukli napad nije im uspeo.Velika sramota za najveceg agresora koji porice da su im unistili 90% ispaljenih raketa a one koji im lizu zadnjicu Englezi i Francuzi pogotovu Francuzi trebali bi da se stide. Rusi su Siriji prodali nove raketne sisteme pa neka sada ponovo krenu .