IAKO joj prošle godine nije pošlo za rukom, japanska agencija za istraživanje svemira JAXA konačno je uspešno lansirala najtanju i najmanju raketu na svetu u Zemljinu orbitu.

Pročitajte još: RAKETA REKORDER: Sojuz poslao 73 satelita u orbitu


Iz JAXA-e kažu kako je lansiranje rakete modela SS-520-5 bio demonstracioni eksperiment. Raketa je na sebi nosila satelit TRICOM-1R od tri kilograma koji je brzo ostavila u orbiti. Uz pomoć ovog satelita zaposleni JAXA-e moći će posmatrati Zemlju s nekoliko kamera.

Nakon uspešnog lansiranja SS-520-5, Japanci se mogu pohvaliti kako su s najmanjom raketom na svetu isporučili satelit u orbitu. Prošlogodišnje lansiranje rakete nije dobro prošlo jer se raketa srušila zbog otkazivanja motora.


Pročitajte još: Kimov satelit stigao u svemir, prevrće se u orbiti

Ova raketa duga je 9,54 metara, promer joj iznosi 0,52 metra, a teška je 2,6 tone. SS-520 je koštala skoro pet miliona dolara.

Misija JAXA-e još jedan je pokazatelj kako svemirska industrija teži prema korištenju manjih vozila za isporuku manjih tereta u svemir. Novozelandska kompanija Rocket Lab prošlog meseca je uspešno lansirala malu raketu Electron dostavljajući četiri satelita u Zemljinu orbitu. Iz JAXA-e se nadaju kako će SS-520-5 koristiti za prevoz komercijalnog tereta do 140 kilograma.

Male rakete dizajnirane su da prenose mali teret te smanje troškove malim kompanijama koje sebi ne mogu često da priušte put do svemira kao kompanije SpaceX, Orbital ATL ili United Launch Alliance.

Autor: Klix.ba