Satelit koji je Severna Koreja poslala u svemir pre dva dana je stigao u orbitu, ali jošnije poznato da li radi. Severnokorejski satelit, lansiran raketom zbog koje je podignuta uzbuna širom sveta, navodno se "prevrće" u Zemljinoj orbiti.


Eksperti i dalje pokušavaju da prime bilo kakav signal sa satelita koji je raketa odnela u svemir. Takođe, istaknuto je da je frekvencija na kojoj bi satelit trebalo da emituje signale nepoznata, kao i da je nemoguće detektovati bilo kakav signal.

Potez lansiranja satelita je međunarodno osuđen, jer je Severnoj Koreji zabranjeno da koristi bilo kakvu raketnu tehnologiju zbog sankcija UN-a.

SAD su u ponedeljak saopštile da bi to moglo uključiti niz ekonomskih sankcija koje bi dodatno izolovale Severnu Koreju i poslale jasan signal o odlučnosti međunarodne zajednice.

Raketu je pratilo nekoliko zemalja, uključujći i američki NORAD iz kojeg su poručili kako je raketa dosegla svemir. Nekoliko sati kasnije Severna Koreja potvrdila je kako su uspešno u orbitu postavili satelit Kwangmyongsong-4.

Iz Pjongjanga ističu kako imaju legitimno pravo da koriste svemir za nezavisne i mirovne svrhe. Poručili su da imaju u planu i da lansiraju još satelita.

Nove turbulencije u odnosu Pjongjanga i "ostatka sveta" prouzrokovalo je lansiranje rakete za koju se pretpostava da može poneti bojeve glave i da razvije domet od 9.000 kilometara. Severna Koreja je saopšila da je raketa u svemir odnela satelit koji bi nadgledao vremenske prilike i mapirao lokacije nacionalnih resursa i šuma.

Ipak, to nije bilo uverljivo za Ve sigurnosti UN-a, čije članice su najavile donošenje rezolucije i oštro osudile ovakvo postupanje režima Kim Jong-uana.

Zvaničnici iz Pentagona su saopštili da će pomoći Južnoj Koreji da rasporedi napredni sistem raketne odbrane u najkraćem mogućem roku. Ministarstvo odbrane Južne Koreje smatra da lansiranje ukazuje na to da Severna Koreja ima rakete dometa 12.000 kilometara.


(Klix.ba)