Lavrov: Vašington trese rusofobična histerija

B. VLAHOVIĆ

ponedeljak, 25. 12. 2017. u 10:16

Лавров: Вашингтон тресе русофобична хистерија

Foto: AP Photo

Ruski ministar spoljnih poslova o odnosima između velikih sila, o Siriji i Pjongjangu. Ne mislim da postoji nova "gvozdena zavesa" između Rusije i Sjedinjenih Država

MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA


GLAVNI problem u rusko-američkim odnosima je "rusofobična histerija" koja je zahvatila vašingtonsku političku elitu i dobila, bez preuveličavanja, paranoidan karakter, rekao je Sergej Lavrov ruski ministar spoljnih poslova, u intervjuu moskovskoj agenciji RIA. On je objasnio da upravo ta histerija ne dozvoljava da se politika dveju zemalja kreće unapred, već provocira dodatnu napetost na međunarodnoj areni.

Lavrov je podsetio na otimanje ruske diplomatske imovine u SAD.

- Na naše diplomate se pravi pritisak, otežava im se posao. Pokrenuta je i kampanja protiv ruskih sredstava informisanja, pre svega protiv Rusije danas. I to je samo deo opširnog spiska antiruskih akcija. Lobi koji radi protiv Rusije uspeva da pridobije glasove za otvoreno neprijateljske korake protiv nas - rekao je Lavrov. - Ali i pored svega, ne mislim da je termin "gvozdena zavesa" primenjiv u oceni rusko-američkih odnosa. Mislim da se radi o napadu makartizma od kojeg američko društvo još nije imuno. Ali ja sam uveren da će i danas, kao nekada, dosaditi svima ta borba protiv veštica.

Pročitajte još: Lavrov: Američko otimanje ruskih vila je lopovluk

Ruski ministar je rekao i to da se u Rusiji ponašaju pragmatično, na agresivne napade Moskva odgovara ali ne namerava da pojačava konfrontaciju. Rusija će i dalje braniti svoje pozicije i vraćaće kolege iz Vašingtona na osnovne principe i dijalog, na uvažavanje obostranih interesa.

Što se tiče Trampove izjave da planira da se sastane sa Putinom, ministar Lavrov je kazao da se termin tog susreta još ne dogovora. On je potvrdio da Putin i Tramp sve češće razgovaraju telefonom kao i to da se dva ministra spoljnih poslova konsultuju o najaktuelnijim problemima u svetu.

SANKCIJE Tokom razgovora za RT Lavrov se našalio rekavši da se nada da mu neće uvesti sankcije zbog pojavljivanja na programu ove televizije. - U Engleskoj političare koji gostuju kod vas optužuju za izdaju interesa Velike Britanije. Nadam se da mi neće uvesti neke sankcije zato što sada razgovaram sa vama - rekao je Lavrov.

Pročitajte još: Ruski odgovor SAD: Glas Amerike je strani agent

Poslednji put su Putin i Tramp razgovarali telefonom 17. decembra, a bilo je reči o stanju na Korejskom poluostrvu. Kontakte imaju i tajne službe, što je postalo javno posle upozorenja koje su američki obaveštajci poslali ruskim kolegama da se u Sankt Peterburgu priprema teroristička akcija u Kazanskoj sabornoj crkvi kao i na drugim mestima u gradu.

Što se tiče Sirije, Lavrov je izrazio optimizam rekavši da se nada da će se postići politički kompromis koji bi doneo trajno rešenje. Optimizam se zasniva na činjenici da su glavne snage Islamske države uništene, a sada Rusija pomaže oružanim sirijskim snagama da ojačaju svoje položaje. Rusija i dalje nastoji da se realizuje njena inicijativa sazivanja Kongresa sirijskog nacionalnog dijaloga, što bi bila osnova za postizanje kompromisa između sirijske vlade i opozicije.

Što se tiče Severne Koreje, Lavrov je ponovio da je Moskva protiv toga da ta zemlja dobije status "atomske države" i da se problem reši diplomatskim putem, a ne potpunom ekonomskom i političkom blokadom Pjongjanga.PREUZIMANjE PRVOG MESTA

- KINA će uz podršku Rusije i Indije uskoro preoteti prvo mesto od SAD i postati najveća svetska ekonomija - izjavio je Lavrov, govoreći u još jednom intervjuu, ovoga puta za Raša tudej. - Rastući uticaj zemalja BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika) u globalnoj ekonomiji i u G20, doprineće multipolarnom poretku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije