Francuska: Teroristi sada stižu iz vojske i policije

G. ČVOROVIĆ

14. 09. 2017. u 09:51

Француска: Терористи сада стижу из војске и полиције

I među policajcima ima radikalnih islamista, Foto Tanjug AP

Istraživanja pokazuju: islamisti infiltrirani u sve pore francuskog društva. Čak 20.000 osoba označeno kao potencijalno opasno

PARIZ - OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

NAJNOVIJI podaci pokazuju da u Francuskoj ima ukupno čak 20.000 osoba sa dosijeom "S", koje su ubeležene u policijsku kartoteku kao potencijalno opasne zbog islamske radikalizacije. Neki od onih kojih su izvršili terorističke napade na tlu ove zemlje već su se nalazili na ovoj listi.

Francuske vlasti pokušavaju da uđu u trag onima koji rade na bezbednosno osetljivim mestima kao što su vojska, policija, zatvorske službe ili aerodromi.

Među 125.000 žandarma primećeno je desetak prijavljenih slučajeva radikalizacije. Ima i žena koje su se sa svojm muževima spremale da odu u Siriju, zbog čega su udaljene iz službe. Od 27.000 zatvorskih čuvara, njih tridesetak takođe je sumnjivo, između ostalog i zbog toga što, na primer, iz verskih razloga odbijaju da se rukuju sa svojim koleginicama.

Aerodromi su, takođe, veoma osetljivo mesto, a poslednjih godina zabeleženo je desetine slučajeva među 85.000 zaposlenih oduzimanja bedževa koji su im omogućavali da pristupe osetljivim zonama, zbog islamske radikalizacije. Neki od njih su dobili i otkaze. Četrdesetak slučajeva je primećeno i u francuskom gradskom saobraćajnom preduzeću koje ima 45.000 zaposlenih, podseća "Figaro".

SUMNjIVIH NA SVE STRANE PROŠLE godine tadašnja ministarka obrazovanja Naža Valo Beklasem je priznala da je suspendovano desetak nastavnika i učitelja iz istih razloga, od ukupno 800.000 zaposlenih, dok je u školama zvanično bilo registrovano oko 600 slučajeva među đacima. Sumnjiva lica primećena su, takođe, i u sektoru nuklearnih elektrana!

Prilikom zapošljavanja, budući policajci, žandarmi, vojnici i svi koji rade na osetljivim mestima podležu kontroli, ali ministar unutrašnjih poslova Žerar Kolom je u intervjuu "Parizjenu" poručio da sada želi da se njihovo ponašanje prati tokom čitave karijere. To je ušlo u novi predlog antiterorističkog zakona o kome trenutno raspravljaju francuski poslanici.


SPREČENO 12 ZAVERA

U FRANCUSKOJ je od početka godine sprečeno 12 terorističkih zavera, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Žerar Kolom. Među slučajevima koji nisu objavljeni je i planirani napad, sprečen u maju, na jednu školu za pilote u gradu Salon de Provans. Još jedna zavera koja je osujećena u januaru je bio napad na "kasarnu, policijsku stanicu ili supermarket sa uzimanjem talaca", naveo je Kolom.PROČITAJTE JOŠ: U Francuskoj sprečeno 12 terorističkih zavera

PROČITAJTE JOŠ:
Francuzi kamenjem na novi zakon o radu (FOTO/VIDEO)

PROČITAJTE JOŠ:
PUCNjAVA NA ŽELEZNIČKOJ STANICI: Policajac ubio ženu i decu (3 i 5), a zatim oduzeo i sebi životPratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

OBRATITE SE LJEKARU BEZ GRANICA

14.09.2017. 10:49

KUSNERU, onom siptarskom sponzoru, on ima resenje kako se teroristima dodeljuje drzava. Uostalom, Francuska i jeste najsevernija Africka drzava, pa afrikanci imaju pravo da se doseljavaju kod svojih. TREBALI STE MISLIT, PRE NEGO STO STE BOMBARDOVALI SRBIJU.

Ruben

14.09.2017. 11:18

@OBRATITE SE LJEKARU BEZ GRANICA - Uskoro ce postati aktuelan vic: Sta je Francuz? Arapin kome je bio cilj neka severnoevropska drzava pa se umorio i stao na pola puta!!!

Bugi

14.09.2017. 11:33

Pa rekao sam ( napisao ) odavno da je samo pitanje vremena kada ce da to obja ve.Nazalost nije u pitanju samo Francuska vec i Engleska.U njihovim oruzanim snagama ( po podacima iz 2016 ) se nalazi 37.4 % pripadnika muslimanske vere a od toga 14.7% na funkcijama komande i veze. O policiji netreba ni govoriti.

Само кажем

14.09.2017. 12:45

Тако је било и у југословенској војсци и полицији...