PARIZ - OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

IAKO je veoma mlad, novi francuski predsednik Emanuel Makron želi od prvog dana da pokaže Francuzima i evropskim partnerima da će biti ozbiljan predsednik, ali i dostojan vrhovni komandant oružanih snaga.

Upravo zbog toga je, u danu inauguracije, veoma simbolično odabrao da Jelisejskim poljima prođe u borbenom vozilu, pa je zatim puno vremena proveo u razgovoru sa starim borcima kod Trijumfalne kapije, a onda je svoju prvu predsedničku posetu, kao iznenađenje, rezervisao za ranjene francuske vojnike na svetskim poprištima u vojnoj bolnici u Klamaru kod Pariza.

Očekuje se i da već do kraja sledeće nedelje poseti francuske vojnike u mirovnoj misiji u Maliju.

Makron namerava da bezbednosti i vojnim pitanjima pokloni puno pažnje tokom svog mandata. Da bi se uspešnije borio protiv terorista na domaćem tlu, Makron ima u planu da oformi generalštab koji će objediniti sve snage u poteri za islamistima.

Na evropskom planu, želja mu je da tokom njegovog mandata bude oformljen jedinstveni evropski štab za borbene akcije, koji bi upravljao istinskom evropskom vojskom. Francuzi su redovno prisutni u mirovnim akcijama u svetu, ali sada žele da to postanu koordinisane evropske akcije. Makron je i o tome, svakako, sinoć razgovarao s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, za koju je bio rezervisao svoju prvu međunarodnu posetu, dan posle stupanja na dužnost.


BOKSER U MATINjONU

EDUAR Filip (46) je novi premijer Francuske. Desničar koji je u mladosti bio privržen socijalistima, poslanik Republikanaca u nacionalnoj skupštini i gradonačelnih Avra. Srednju školu je završio u Nemačkoj, u Bonu, gde mu je otac bio direktor francuske škole. Po struci je advokat. Veliki je ljubitelj boksa i ovaj sport upražnjava tri puta nedeljno. Nominovanje Filipa je do sada neviđena situacija, u kojoj predsednik bira premijera iz druge političke formacije, a da nije bio obavezan na kohabitaciju. To se delom objašnjava namerom centriste Makrona da privuče desničare svojoj predsedničkoj većini.