GLAVOM bez obzira je iz svoje milion i po evra vredne vile u Sariju na jugoistoku Engleske pobegao bivši obaveštajac britanske MI6 Kristofer Stil (52), za koga se veruje da je autor 35 kontroverznih stranica dosijea o vezama novog predsednika SAD Donalda Trampa i ruskih vlasti. Uplašen za svoju i bezbednost porodice, uključujući troje dece, on je ostavio upaljena svetla u kući, poverio mačku susedu, seo u automobil i - nestao. U međuvremenu, tvrdnje iz njegovog izveštaja obeležile su prvo Trampovo obraćanje medijima u Njujorku i izazvale pometnju od Vašingtona do Moskve, iako su i novi predsednik SAD i Kremlj kategorično poricali navode kao "izmišljotine".

Dosije sadrži kompromitujući materijal koji je navodno prikupila ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) kako bi mogla da ucenjuje Trampa. Čim je obelodanjeno da je Kristofer Stil taj bivši špijun, za koga je FBI rekla da je sa njim ranije već sarađivala i da je vredan poverenja, on je pobegao.

Stil je skoro dve decenije radio za MI6. Važio je za eksperta za Rusiju, kojom se bavio od 1990. godine kada je poslat u Moskvu kao diplomata. Neko vreme je radio i u Parizu. Kada je napustio službu, pokrenuo je sa Kristoferom Borousom privatnu obaveštajnu firmu "Orbis".

Snabdevao je FBI informacijama o korupciji u FIFA. Ljudi upoznati sa njegovim radom tvrde da su njegove informacije dovele do hapšenja rukovodilaca FIFA zbog korupcionaških skandala u fudbalu.

Stila je u Vašingtonu angažovala politička istraživačka firma "Fjužn GPS" da istraži Trampa na zahtev republikanskih rivala u nadmetanju za kandidata za predsednika SAD. Bi-Bi-Si navodi da je firmu angažovao brat i sin nekadašnjih predsednika SAD Džeb Buš, jedan od 16 Trampovih oponenata.

Stilov angažman se nastavio i pošto je Tramp osvojio nominaciju, a informacija su se "preselile" u demokratski tabor i - medije. Stilovi kontakti sa FBI su počeli u julu, ali su se navodno završili mesec dana pre predsedničkih izbora, jer se britanskom špijunu nije dopala sporost FBI.

Američki FBI je, u međuvremenu, međutim, otvorio istragu o Trampovim vezama s Rusima, delom zasnovanu na podacima koji su stigli i od Stila. U izveštaju se navodi da ruski predsednik Vladimir Putin najmanje pet godina kontroliše i pomaže Trampu.

Izveštaj Stila je, istovremeno, počeo da cirkuliše i u medijima, ali ga mnogi nisu objavljivali, jer nisu imali potvrde o njegovoj istinitosti. Bazfid ga je, međutim, obelodanio, uoči Trampovog obraćanja medijima. Onda je vest i globalno "pukla".

Kristofer Borous, direktor i suosnivač kompanije "Orbis", rekao je američkom poslovnom dnevniku "Volstrit džornalu" da ne može ni da potvrdi, ali ni da porekne da firma stoji iza ovog izveštaja. Istovremeno, jedan izvor opisuje Stila medijima kao "pouzdanog, pedantnog i dobro informisanog", dok drugi kaže da je "malo više razmetljiv, a manje realističan" nego što se to očekuje od bivšeg obaveštajca.


VEZA S LITVINjENKOM?

BEZBEDNOSNI izvori kažu da je sarađivao i sa ubijenim ruskim špijunom Aleksandrom Litvinjenkom. Litvinjenkova supruga Marina je rekla da joj nije poznato Stilovo ime, uz primedbu da joj je poznato da agenti MI6 koriste više različitih imena.