MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin kritikovao je tvorca sovjetske Rusije Vladimira Lenjina, optužujući ga da je postavio "tempiranu bombu" ispod države, i oštro osuđujući brutalnu represiju boljševičke vlade.

Asošiejtid pres ocenjuje da je oštra kritika Lenjina, koga i dalje poštuju komunisti i mnogi drugi ljudi u Rusiji, neobična za Putina, koji je ranije pažljivo komentarisao nacionalnu istoriju kako ne bi izgubio pojedine glasače.

Istovremeno on je pokazao da vlada nema nameru da Lenjinovo telo ukloni iz mauzoleja na Crvenom trgu, upozoravajući na "bilo kakve korake koji bi podelili društvo", dodaje AP.

Putin je kritikovao Lenjina i njegovu vladu zbog brutalnog ubistva poslednjeg ruskog cara Nikolaja drugog Romanova i njegove porodice, ubistva više hiljada sveštenika i postavljanje "tempirane bombe" ispod države Rusije obeležavajući administrativne granice duž etničnih linija.

On je posebno kritikovao Lenjinov koncept federativne države s entitetima koji imaju pravo na otcepljenje, rekavši da je to u velikoj meri doprinelo raspadu Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Putin je izjavio da je iskreno verovao u komunističku ideologiju dok je služio ruskoj obaveštajnoj službi KGB.

Prema njegovim rečima, iako obećanja pravičnog i pravednog društva u komunističkoj ideologiji "dosta liče na Bibliju", stvarnost je bila dosta drugačija.