Rusija: Radikalnije protiv narko-mafije

B. VLAHOVIĆ

10. 06. 2013. u 21:17

Posle odlaska SAD iz Avganistana, Rusi spremaju radikalne mere u borbi protiv narkotika. Uništavanje laboratorija i skladišta nedovoljno u ratu protiv narko-biznisa

MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA

Zbog velikog rasta proizvodnje narkotika u Avganistanu, Rusija namerava da posle odlaska Amerikanaca i njihovih savetnika iz te zemlje 2014. godine preduzme radikalnije mere kako bi zaustavila taj krvavi biznis. Moskva želi ne samo da bolje kontroliše južne granice nego i da uništi plantaže maka kao i skladišta i laboratorije u kojima se proizvodi heroin u Avganistanu.

Interesantno je da je proizvodnja narkotika u Avganistanu od dolaska Amerikanaca i njihovih saveznika porasla čak 40 puta. Od tog heroina, procenjuje se, život je izgubilo najmanje milion ljudi.

Za novi plan borbe protiv narkotika Rusija ima saglasnost Kazahstana i Tadžikistana kao i drugih saveznika u srednjoj Aziji. Prošlonedeljna Međunarodna konferencija u Moskvi koja se bavila nelegalnom trgovinom narkotika istakla je ono što Rusi stalno potenciraju, da je jedna zemlja sama ne može da pobedi to zlo i da je neophodna velika inernacionalna koalicija za tako nešto.

Predsednik Akademije za izučavanje geopolitičkih problema general-pukovnik Leonid Ivašov smatra da se paralelno sa uništavanjem laboratorija i skladišta mora sprovesti i program humanitarne i ekonomske pomoći. Jer, činjenica je da mnogi u Avganistanu žive od maka i narkotika. General Leonid Ivašov smatra da je neophodno otvaranje radnih mesta kako bi ljudi koji rade na poljima maka mogli da se „presele“. To je jedini način da se dobije rat protiv narko-biznisa.

ZAJEDNIČKI PLAN

Na međunarodnom skupu održanom u aprilu u Moskvi general Viktor Ivanov, predsednik ruskog Komiteta za borbu protiv narkotika, govorio je da Rusija, Iran i Pakistan moraju da naprave plan zajedno sa Avganistanom, kada je šverc narkotika u pitanju. Jer, u protivnom, heroin iz Avganistana će sve više stizati na sever.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije