PRODATO PLATNO VELIČINE DVA FUDBALSKA IGRALIŠTA: Umetnik 52 miliona od prodaje poklonio siromašnoj deci

J.Ž.S.

24. 03. 2021. u 11:52

Platno britanskog umetnika Saše Žafrija, veliko kao dva fudbalska igrališta, prodato je za oko 52 miliona evra, a prihod od prodaje namenjen je dečjim humanitarnim organizacijama.

ПРОДАТО ПЛАТНО ВЕЛИЧИНЕ ДВА ФУДБАЛСКА ИГРАЛИШТА: Уметник 52 милиона од продаје поклонио сиромашној деци

Foto: Depositphotos

Ogormno platno od 1.600 kvadratnih metara Žafri je slikao osam meseci u napuštenoj hotelskoj plesnoj dvorani u Dubaiju. Planirao je da ga proda u 70 delova, ali francuski biznismen Andre Abdoune kupio je čitavo platno.

Cena sliku svrstava među najskuplja platna na svetu živih autora koja je prodata na aukciji. Žafri je rekao da sav novac od prodaje slike, a reč je o 45 miliona funti, ide organizacijama Dubai Cares, Unicefu, Unesku i Global gift za pomoć siromašnoj deci zemalja poput Brazila, Indije, Indonezije i Južne Afrike.

Umetnik iz Londona nadao se da bi mogao da zaradi oko 35 miliona evra. Svoj projekt započeo je tako što je deci iz celog sveta uputio poziv da mu pošalju vlastite slike koje pokazuju šta osećaju za vreme pandemije. Odgovor mu je stigao od dece iz 140 zemalja, a on ih je iskoristio kao nadahnuće za jedinstveno delo.

- Pregledao sam sve dečje radove. Slikam iz podsvesti, ništa nije planirano, nema skica, nije bilo crteža. Doslovno sam izlivao boje, a potom sam stavljao još jedan sloj, pa još jedan i još jedan, dok se nije dogodilo nešto čarobno - rekao je on.

Njegovo platno upisano je u Ginisovu knjigu rekorda kao najveće svih vremena. Umetnik je radio potppuno sam u hotelu Atlantis u Dubaiju koji je bio zatvoren za goste, a u jednom trenutku je morao na hitnu operaciju kičme, a tokom nastanka slike povredio je karlicu i stopala.

- Sve vreme sam stajao, bio na nogama. Bio je to prilično loš položaj u kome sam znao da provedem i do 20 sati dnevno. Bio sam u potpunom transu, pa nisam ni shvatio kakvu štetu nanosim svom organizmu.

Slika pod nazivom "Putovanje čovečanstva" prodata je u ponedeljak u Dubaiju. Novac će biti potrošen na zdravstvenu zaštitu i sanitarne usluge namenjene siromašnoj deci u svetu, kao i na njihovo povezivanje na internet kako bi dobili pristup obrazovnim platformama.

- Kupac ima lepu viziju. Želi da izgradi muzej u kome će izložiti sliku - rekao je britanski umetnik.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)