NA SVETU POSTOJI SAMO ČETIRI BOJE PASOŠA: Evo šta svaka od njih simbolizuje

Tanjug

13. 02. 2021. u 15:34

НА СВЕТУ ПОСТОЈИ САМО ЧЕТИРИ БОЈЕ ПАСОША: Ево шта свака од њих симболизује

Foto: Depositphotos

PASOŠI se prave u samo četiri boje - crnoj, plavoj, zelenoj i crvenoj.

Kod nekih zemalja ulogu u izboru boje igra i vera, pa tako brojne islamske zemlje koriste zelene pasoše zbog važnosti te boje u njihovoj religiji. Veruje se da je zelena bila omiljena boja Muhameda, a uz to je i simbol prirode i života. 

Ostale nacije biraju boju po individualnom karakteru i identitetu.

Plava boja simbolizuje "novi svet" sa 15 karipskih zemalja koje su se opredelile za ovu boju, a preferiraju je i zemlje Južne Amrike, poput Brazila, Argentine i Paragvaja, što se poklapa sa Merkosurom, političkom i privrednom organizacijom koja promoviše slobodnu trgovinu i slobodan protoka dobara, ljudi i kapitala.

Međutim, Venecuela ipak i dalje koristi crveni pasoš, kao uspomenu na vreme kada je bila deo "zajednice Anda".

Najpoznatiji plavi pasoš u svetu je američki.

Foto: Depositphotos

Evropski pasoši su većinom crvene boje koja upućuje na pripadnost EU, osim kod Hrvata, gde je u pitnaju duboka nijansa ljubičaste pomešane s crvenom nijansom. Zemlje koje teže njenom priključivanju menjale su svoje pasoše u crvene. To je bio slučaj sa Albanijom, Turskom, Severnom Makedonijom, pa i Srbijom.Velika Britanija je imala crveni pasoš, ali ga od Bregzita menja u plavi. Zemlje sa istorijom komunizma takođe biraju crvenu nijansu za svoje pasoše.

Foto: Depositphotos

Većina islamskih zemalja ima zelene pasoše jer je to važna boja u muslimanskoj religiji. Egipat, Maroko, Saudijska Arabija i Pakistan samo su neke od njih. Islam slavi ovu boju jer očekuju da raj bude prepun zelenila. 

Varijacije ove boje su, takođe, prisutne i u državama koje su članice Ekonomske zajednice zapadnih afričkih zemalja - uključujući Senegla i Niger.

Razlog zašto neke zemlje imaju crne pasoše su čisto praktični. Tamnije boje su praktične jer se pasoši manje prljaju, a i vizuelno lepo izgledaju.

Bocvana, Zimbabve i Novi Zeland (crna ima je nacionalana boja) poseduju ovakve pasoše.

Foto: Depositphotos

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)