GRAD BITLSA I ENFILDA VIŠE NIJE ZAŠTIĆEN: Liverpul uklonjen sa Uneskove liste svetske baštine

Tanjug

21. 07. 2021. u 15:33

ENGLESKI grad Liverpul uklonjen je danas sa Uneskove liste svetske baštine zbog novih građevina koje podrivaju atraktivnost dokova iz Viktorijanskog doba, čime je taj grad postao treći u istoriji koji je uklonjen sa te prestižne liste.

ГРАД БИТЛСА И ЕНФИЛДА ВИШЕ НИЈЕ ЗАШТИЋЕН: Ливерпул уклоњен са Унескове листе светске баштине

Foto: piksabej

Liverpul je uvršten na listu 2004. godine, a u obrazloženju Odbora za svetsku baštinu Uneska navodi se da moderne zgrade narušavaju "autentičnost i integritet grada", prenosi Rojters.

Liverpul je na listu uvršten zbog svoje uloge kao jedna od najvažnijih luka tokom 18 i 19. veka i jedinstvene arhitektonske lepote.

Gradonačelnica liverpula DŽoan Anderson rerkla je da je za nju odluka da se Liverpul ukloni sa liste neshvatljiva i da će se žaliti na odluku.

- Izuzetno sam razočarana i zabrinuta. Naša lokacija Svetske baštine nikada nije bila u boljem stanju, jer je imala koristi od stotina miliona funti ulaganja - rekla je ona.

Osim Liverpula sa liste su još jedino uklonjeni Aman 2007. godine i drezdenska dolina Elbe 2009. godine zbog izgradnje mostova na toj reci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)