OVAKO IZGLEDA EKSPLOZIJA ZVEZDE: Bila je 20 puta veća od našeg Sunca, udarni talas se širi neverovatnom brzinom (FOTO)

Novosti online

07. 09. 2020. u 16:47

SVEMIRSKI teleskop Habl je tokom svog tridesetogodišnjeg rada poslao na zemlju bezbroj fotografija od kojih zastaje dah.

ОВАКО ИЗГЛЕДА ЕКСПЛОЗИЈА ЗВЕЗДЕ: Била је 20 пута већа од нашег Сунца, ударни талас се шири невероватном брзином (ФОТО)

Foto: EPA

Poslednja u nizu je neverovatna slika eksplozivnog talasa supernove koji se nalazio na oko 2.600 svetlosnih godina od Zemlje, piše Raša Tudej.

Snažna eksplozija zvezde dogodila se u sazvežđu Signis (Labud) dok je umiruća zvezda nestajala. Zvezda je bila oko 20 puta masivnija od našeg Sunca i njena razorna smrt verovatno se dogodila pre 10 000 do 20 000 godina.

Prelepa fotografija prikazuje samo mali deo eksplozivnog talasa koji ostaje posle zapanjujućeg astronomskog događaja. U milenijumima od nastanka supernove talas se proširio čak 60 svetlosnih godina od svog epicentra.

Zanimljivo je da talas nastavlja da se širi impresivnom brzinom od 350 kilometara u sekundi. Kako se ostaci zvezde u eksploziji mešaju sa međuzvezdanim materijalom male gustine, on stvara veličanstvenu strukturu nalik velu snimljenu na fotografiji.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SA ODMORA SE VRAĆATE BOLESNI I UMORNI? Lekar objasnio zašto se to dešava i kako to možete izbeći