Analiza poslovnog magazina CEOWORLD, rangirala je 132 svetske zemlje po tome koje su najskuplje, a koje najpristupačnije za život. Švajcarska i Norveška definitivno vode kada je reč o visokim cenama proizvoda i usluga, a naša zemlja zauzima 98. poziciju.

Istraživanje je merilo troškove hrane, odeće i obuće, taksi i komunalnih usluga, interneta, prevoza i restorana. Zaključak je da je Švajcarska na prvom, Norveška na drugom mestu, a potom slede Island, Japan, Danska, Bahami, Luksemburg, Izrael, Singapur i Južna Koreja, piše portal Novac.hr.

Kada je reč o Srbiji, i našim susedima: na 53. mestu je Hrvatska, na 90. Crna Gora, a na 96, odnosno 98. poziciji su BiH i Srbiji. Hrvatska ne samo da je skuplja od ove tri države, već i od Slovačke i Mađarske. Ispred je samo Slovenija, koja zauzima 47. mesto.

Sa druge strane, tri velesile kao što su SAD, Kina i Rusija, nalaze se na 20, 80. i 82. mestu.

Na 29. poziciji, kada je reč o visokim cenama, nalazi se Nemačka, na 13. mestu je Irska, a na 21. - Austrija. Sasvim logično, s obzirom na standard, život je povoljan u zemljama poput Pakistana, Indije, Afganistana, Sirije i Tunisa.

Kada su u pitanju najomiljenije države Hrvata, Njemačka je zasjela na 29. mjesto najskupljih zemlja svijeta, dok Irska drži 13. mjesto, a Austrija 21. mjesto.

Život je pak najpovoljniji u zemljama poput Pakistana, Indije, Afganistana, Sirije i Tunisa.

U najskupljoj Švajcarskoj, život je za 22 odsto skuplji nego u Njujorku, pri čemu su troškovi stanovanja upola manji. Trošak stanovanja u Velikoj jabuci najveći je na svetu.


Telegraf.rs