Kritičarka htela da izrazi mišljenje, pa napravila štetu: Obrazloženje iznerviralo sve

Tanjug

10. 02. 2020. u 22:54

Критичарка хтела да изрази мишљење, па направила штету: Образложење изнервирало све

Ilustracija / Foto Depositphotos

Avelina Lesper, likovna kritičarka, na izložbi u Meksiku razbila slučajno skulpturu vrednu 20.000 dolara pa rekla da je skulptura znala koliko joj se ne sviđa
Avelina Lesper, likovna kritičarka, koja je na izložbi u Meksiku razbila slučajno skulpturu vrednu 20.000 dolara, rekla je, u pokušaju da prevaziđe neprijatnost da je "po svoj prilici skulptura znala koliko joj se ne sviđa".


Incident se dogodio u subotu na umetničkom festivalu Zona Mako u Meksiko Sitiju, kada je Lesper spustila praznu konzervu soka pored skulpture meksičkog umetnika Gabrijela Rika, kako bi izrazila prezir prema njegovovm delu.

Skulptura, sačinjena od stakla i kamena, fudbalske lopte i drugih slučajno odabranih predmeta, srušila se i razbila u paramparčad.

Riko je poznat po skulpturama u kojima spaja u "sukobljava" materijale i predmete koje su napravili ljudi s onima iz prirode.

Lesper je, inače, u saopštenju kojim je objasnila incident, napisala između ostalog: "To je bilo kao da je skulptura čula moje komentare i osetila šta mislim o njoj. Razbila se u paramparčad i srušila na pod", dodajući da su joj tek nakon toga organizatori rekli njenu cenu.


Pročitajte još: Pariska galerija organizuje neobičnu izložbu Van Goga (VIDEO)Slučajnost ili ne, ali galerija u kojoj se desio incident kritikovala je njeno ponašanje kao neprofesionalno.

"To što se Lesper približila skulpturi kako bi ostavila konzervu i fotografisala je želeći da time izrazi kritiku bez sumnje je izazvalo uništenje tog umetničkog dela", navedeno je u postu galerije OMR na Instagramu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije