„Drveni most“, koji je poznatiji pod imenom „Matematički“, izaziva divljenje zbog načina na koji je izgrađen. Iako ima oblik luka, izgrađen je od ravnih greda.

Da bi se u to uverili, posetioce Kembridža idu da plove rekom Kem, kako bi razgledali i zagledali most sa svih strana. Upravo taj specifičan i „pametan“ način gradnje, koji je očuvan i nakon restauracija, obezbedio je mostu nadimak „Matematički“.

Legende koje se vežu za most jednako su intrigantne, kao i njegov oblik. Prema nekim teorijama, koje se neretko navode i u turističkim vodičima, most je izgradio Isak Njutn. I to bez ekser i šrafova, a sve to — da bi uspeo da dokaže zakone fizike, prenosi „B92“.

Nakon završene srednje škole, Njutn je pohađao studije u Kembridžu, a nakon završetka je primljen kao profesor matematike i optike.

Ipak, istoričari i fizičari kažu da priča „ne drži vodu“, te da su turisti koji vjeruju u to da je most gradio Njutn — veoma lakoverni.

Nekoliko decenija nakon fizičarove smrti 1727. godine, most je 1749. godine sagradio Džejms Esek, prema nacrtu Vilijama Eteridža. Nakon toga obnovljen je prema istom dizajnu 1866. i 1905. godine.

Depositphotos

Za izgradnju su se koristili i ekseri i šrafovi, ali se zbog metalnih delova, koji su držali prvobitnu konstrukciju, činilo da ih nema.

Depositphotossputniknews.com