POSAO IZ SNOVA: Za 2.000 evra treba da upali pa ugasi svetlo

Novosti Online

12. 03. 2019. u 10:28

“Zaposleni” će morati svakog dana da ide na železničku stanicu u Geteborgu i aktivira sat, posle čega će svetlo iznad platforme za putnike označavati njegov/njen dolazak

ПОСАО ИЗ СНОВА: За 2.000 евра треба да упали па угаси светло

Twitter Liz Kofman, PhD@lizkofman

ŠVEDSKA vlada finansira “eksperimentalni umetnički projekat” u kom nudi jednoj srećnoj osobi da do kraja radnog veka dobija platu od 2.060 evra mesečno "otkucavajući se" dvaput dnevno.


“Zaposleni” će morati svakog da ide na železničku stanicu u Geteborgu i ubaci svoju karticu posle čega će svetlo iznad platforme za putnike označavati dolazak ovog jako bitnog i korisnog radnika na posao!? Posle toga može da ide i radi šta hoće dokle god se vrati na kraju “smene” da izvuče karticu i ugasi svetlo. Moći će da da otkaz kad želi, a “posao” im je zagarantovan dokle god se ne zaposle negde drugde. “Radniku” garantuju godišnje povišice, uplatu doprinosa, godišnji odmor i penziju.

Ova, blago rečeno, čudna ideja rezultat je konkursa koji je Agencija za javnu umetnost Švedske proglasila kako bi na kreativan način “ukrasila” novu stanicu. Nagrada za pobednički dizajn iznosila je oko 667 hiljada evra, a dvojac “umetnika” koji se ovoga setio predložio je da nagrada bude potrošena na projekat zvani “Večno zaposlenje”.

— Liz Kofman, PhD (@lizkofman) March 11, 2019


Večnost u ovom slučaju znači 120 godina plate za ovo krucijalno “radno mesto”, a mozgovi iza projekta Simon Goldin i Jakob Senebi smatraju da postoji 75 odsto šanse da uspeju da iz ovog fonda isplate “zarade” uz godišnju povišicu od 3,2 procenta.

Odbor zadužen da odluči pobednika konkursa bio je oduševljen idejom, suprotno od velikog broja političara iz raznih stranaka koji smatraju da je ovo bacanje para poreskih obveznika. Neki misle da je projekat jednostavno glup i bezvredan, sa čim se čak i njegovi kreatori slažu, uz objašnjenje da su upravo to hteli da postignu.

Zainteresovani će na konkurs za ovu jako odgovornu poziciju moći da se prijave tek godinu dana pred završetak izgradnje železničke stanice koji se očekuje 2026.

(odditycentral.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Из снова?

12.03.2019. 11:34

Ма јесте, у праву сте! Овакав посао изгради човјека, испуни му живот и да му пуни смисао. Тако се ни из чега стварају прави људи! Креативни, пуни духа, емпатије...

DESA

12.03.2019. 15:41

Videli od nas. Kod nas more takvih dodju na posao i igraju igrice na kompjuteru da im ne bude dosadno, neki imaju i sefovska mesta a papire nose kuci da im mame i tate odrade jer nisu za to mesto skolovani vec preko veze primljeni Svedska za nama kaska.