Ukradene džinovske kornjače sa Galapagosa

Tanjug

06. 10. 2018. u 15:24

 Украдене џиновске корњаче са Галапагоса

Foto: Ilustracija

Lopovi na Galapagosu ukrali su 123 bebe džinovskih kornjača koje se smatraju simbolom jedinstvenog biodiverziteta tog ostrva
 Lopovi na Galapagosu ukrali su 123 bebe džinovskih kornjača koje se smatraju simbolom jedinstvenog biodiverziteta tog ostrva i podsetnik na to kako je Čarls Darvin osmislio svoju teoriju o evoluciji.

"Kornjače su sve odjenom ukradene. To je pljačka", izjavio je lokalni zvaničnik Vašington Peredes, prenosi britanski Miror.

Ostrvo Galapagos poznato je po svojoj flori i fauni, zaštićeno je i utočište je za desetine životinjskih vrsta koje nigde drugde ne mogu da se nađu na svetu.

Zbog svega toga hiljade turista posećuje ovo ostrvo svake godine, ali i lovokradice kojima je cilj da dođu do ovih egzotičnih vrsta.

Peredes je rekao da je uzgojni centar na kome su se nalazile kornjače slabo zaštićeno, bez bezbednosnih kamera ili svetlosnih senzora.

"Kornjače se tamo nalaze. Ukoliko neko želi da ode tamo tokom noći i ukrade ih, može to da uradi", rekao je Peredes.

Krađu kornjača potvrdilo je i Ministarstvo za zaštitu životne sredine Ekvadora, koje je navelo da se radi o vrsti "ćelonoidis guntheri".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije