Evropska unija polovinu ruža uvozi iz Kenije

Beta

14. 02. 2018. u 23:33

Evropska unija uvozi 10 puta više ruža nego što izvozi, a glavni i izvoznik i uvoznik je Holandija, prema podacima evropske statističke agencije Eurostat

Европска унија половину ружа увози из Кеније

Foto Tanjug, AP

BRISEL - Evropska unija uvozi 10 puta više ruža nego što izvozi, a glavni i izvoznik i uvoznik je Holandija, prema podacima evropske statističke agencije Eurostat.

Sveže cveće, simbol Dana zaljubljenih koji se danas slavi, u EU u najvećoj količini dolazi iz afričkih zemalja, pre svega Kenije, a najviše odlazi u Rusiju i Švajcarsku.

Od januara do oktobra 2017. godine EU je u zemlje koje nisu članice izvezla ruže u vrednosti od 62 miliona evra, a uvezla to cveće u vrednosti od 624 miliona evra.

Holandija je u tom periodu izvezla ruže u vrednosti od 43 miliona evra, što je 70 odsto ukupnog izvoza ruža iz EU u treće zemlje.

Posle Holandije, najveći izvoznici ruža su Litvanija, koja je izvezla ruže za sedam miliona evra (11 odsto ukupnog izvoza), Nemačka (osam odsto) i Letonija (sedam odsto).

PROČITAJTE JOŠ - Od ruža veća zarada nego od salate

Najveći deo ruža iz zemalja EU putuje u Rusiju (45 odsto) i Švajcarsku (31 odsto).

Holandija je na vrhu i liste uvoznika ruža iz zemalja koje nisu članice EU, sa 478 miliona evra vrednog cveća uvezenog za 10 meseci 2017. To je činilo 77 odsto ukupnog uvoza zemalja EU.

Drugi veliki uvoznici su Velika Britanija koja je uvezla ruže vredne 60 miliona evra, što je 10 odsto ukupnog uvoza, Nemačka (šest odsto) i Španija (pet odsto).

Polovina ruža koje uvozi EU putuje iz Kenije. Vrednost ruža proizvedenih u toj zemlji i prodatih državama EU tokom 10 meseci 2017. zaključno s oktobrom bila je 317 miliona evra.

Druge zemlje iz kojih članice EU najviše uvoze su Etiopija, Ekvador, Kolumbija i Uganda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

bager

15.02.2018. 06:47

Ruza u Kenije se kupuje za 12 centi po komadu ,,prosecna cena u cvecarama po Zapadnoj Evropi je 2 evro jedna ruza,,,( odkuplivaci,pakovanje ,transport,osvezavanje u evropi,ponovno pakovanje i transport,veleprodaja i na kraju maloprodaja ),,cena na veliko je oko 80 centima jedna ruza