Rat Fejsbuka i Vibera: Nemarno i šokantno, otišli su predaleko

Novosti online

26. 06. 2020. u 18:02

Рат Фејсбука и Вибера: Немарно и шокантно, отишли су предалеко
Jedna od najpopularnijih aplikacija za dopisivanje u Srbiji, Viber, zvanično prekida saradnju sa kompanijom Fejsbuk
 Jedna od najpopularnijih aplikacija za dopisivanje u Srbiji, Viber, zvanično prekida saradnju sa kompanijom Fejsbuk.

Rakuten (u čijem je Viber vlasništvu) i Fejsbuk zaratili su oko nekoliko stvari, ali ukratko, pravi razlog leži u tome što Viber nije saglasan sa politikom koju Fejsbuk zastupa i njihovim načinom poslovanja.

Zato će aplikacija ukloniti Facebook Connect, Facebook SDK i GIPHY, uz obustaviljanje zakupa reklamnog prostora na ovoj platformi društvenih mreža, time podržavši sve masovniji pokret #StopHateForProfit ("Prekinite mržnju radi profita") sa ciljem bojkotovanja Fejsbuk kompanije.

 Kako su iz Vibera saopštili, na ovu odluku ih je podstaklo nekoliko stvari.

Prvo, grupacija čije su članice šest organizacija, a među njima "Liga protiv prezira" (Anti-Defamation League) i "Nacionalna asocijacija za napredak osoba obojene puti" (NAACP), apelovala je na kompanije koje se reklamiraju na Fejsbuku da obustave zakup reklamnog prostora na ovoj društvenoj mreži tokom meseca jula, kao odgovor na izostanak konkretnih mera i aktivnosti kompanije u zaštiti korisnika platforme od govora mržnje.

Zatim, u pitanju je i slučaj "Kembridž Analitika", kada se ispostavilo da je Fejsbuk nezakonito prikupljao i koristio podatke skoro 87 miliona korisnika Fejsbuka.

"Kompanija koju odlikuje nemaran odnos prema podacima svojih korisnika i nedostatak privatnosti u njenim aplikacijama, a sada i šokantno odsustvo nužnih mera kojim bi javnost bila zaštićena od nasilnog govora koji ugrožava društveni red i mir, ovim poslednjim ispadom je otišla predaleko", Đamel Agaua, globalni generalni direktor Vibera.

Aktivnosti čiji će ishod bitii uklanjanje dodirnih tačaka sa Fejsbukom sa aplikacije Viber će biti okončane do početka meseca jula 2020, dok će zakup reklamnog prostora na ovog društvenoj mreži biti obustavljen momentalno, stoji u saopštenju Vibera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

EvGenije

26.06.2020. 19:19

Obično licemerje. Svi su oni isti oportunisti, k'o da su rasli među srpskim političarima.