Podaci o LOKACIJI u mobilnoj mreži pomažu spasiocima na moru

Tanjug

nedelja, 10. 05. 2020. u 23:59

Подаци о ЛОКАЦИЈИ у мобилној мрежи помажу спасиоцима на мору

Foto EPA

Da bi brže pronašla plovila koja se na moru nađu u nevolji, Obalska straža Sjedinjenih Američkih Država odnedavno koristi podatke iz mreže mobilne telefonije pomoću kojih je moguće locirati korisnike mobilnih telefona
Da bi brže pronašla plovila koja se na moru nađu u nevolji, Obalska straža Sjedinjenih Američkih Država odnedavno koristi podatke iz mreže mobilne telefonije pomoću kojih je moguće locirati korisnike mobilnih telefona.

Osim Obalskoj straži, softver koji ovo omogućava besplatno je dostupan i drugim spasilačckim službama, navodi AP.

"To značajno skraćuje vreme koje provedemo tragajući za nekim, a spasilačke ekipe brže izađu na teren", kaže jedan predstavnik Obalske straže, koja je prošle godine prva testirala sistem a zatim ga krajem marta uvela u upotrebu.

Nakon što pomoću softvera pošalje svoj broj mobilnog telefona, pomorac u nevolji mora da odobri prosleđivanje GPS podataka o svojoj lokaciji, posle čega Obalska straža dobija detaljne informacije o užem području u kojem se on nalazi.

Kako navodi AP, sistem funkcioniše jedino ako je na mobilnom telefonu aktivirana mogućnost lociranja, i to u u dometu od 28 do 37 kilometara van obale.

Foto EPA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije