Vlada RS za besplatne udžbenike izdvaja tri miliona KM

Novosti Online / S.M.

ponedeljak, 29. 06. 2020. u 22:54

Влада РС за бесплатне уџбенике издваја три милиона КМ

Ilustracija / Foto D. Pozderović

Za besplatne udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola, te učenike od trećeg do devetog razreda koji su treće i svake naredno dete u višečlanim porodicama Vlada Srske će za ovu godinu izdvojiti tri miliona KM
Za besplatne udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola, te učenike od trećeg do devetog razreda koji su treće i svake naredno dete u višečlanim porodicama Vlada Srske će za ovu godinu izdvojiti tri miliona KM.


Ministar prosvete i kulture RS Natalija Trivić navela je da bi, prema trenutnim podacima za školsku 2020/21. godinu, trebalo obezbediti udžbenike za oko 9.400 učenika prvog i 9.450 učenika drugog razreda, te 10.275 učenika iz porodica sa troje i više dece.


- Za to je potrebno oko 2,5 miliona KM, a budžetom je planiran veći iznos zbog učenika pobednika republičkih takmičenja. Ali, ali s obzorom na novonastalu situaciju izazvanu virusom korona, ta takmičenja nisu realizovana, te ne postoji osnov da se obezbijede udžbenici za ovu kategoriju učenika. Nadamo da će se situacija stabilizovati, rekla je Trivićeva.


Ona je dodala da ima informaciju od Saveza opština i gradova Srpske da će jedan broj jedinica lokalne samouprave obezbediti udžbenike za decu iz socijalno ugroženih porodica, a u skladu sa mogućnostima.


Ministar porodice, omladine i sporta RS Sonja Davidović rekla je da svake godine dva resorna ministartsva potpisuju protokol kojim se definišu zajedničke obaveze kada je reč o nabavci udžbenika.


- Cilj projekta je da se pomogne roditeljima, ali i nagrade odlični učenici da bismo ih motivisali da postižu još bolje rezultate, rekla je Davidovićeva.


Pročitajte još: RS: Planiraju besplatno predškolsko


Ona je navela da je budžetom za ovu godinu za besplatne udžbenike za odlične učenike od trećeg do devetog razreda iz porodica sa četvoro i više dece planirano 250.000 KM.


Ona je podsetila da resorno ministarstvo od 2007. godine realizuje projekat obzbeđivanja besplatnih udžbenika za odlične učenike od trećeg do devetog razreda iz porodica sa četvoro i više dece, te je do sada za više od 18.700 kompleta udžbenika izdvojeno 2.250.000 KM.