Odata počast Spomenku Gostiću: Najmlađi borac VRS nije zaboravljen

NovostiOnline/S.M.

subota, 06. 06. 2020. u 18:47

Одата почаст Споменку Гостићу: Најмлађи борац ВРС није заборављен

Foto SRNA

Najmlađem borcu Vojske Republike Srpske Spomenku Gostiću danas je odata počast na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak u federalnoj opštini Maglaj
Najmlađem borcu Vojske Republike Srpske Spomenku Gostiću danas je odata počast na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak u federalnoj opštini Maglaj.

Poštu mladom srpskom borcu, koji je stradao od granate 20. marta 1993. godine, počast su odali članovi porodice, nekadaši saborci i poštovaoci.

Autor dokumentarnog filma "Spomenko na večnoj straži" i knjige "Spomenko i Ozren" Mile Savić rekao je da je odavanje pošte Spomenku prolongirano za danas zbog epidemiološke situacije uzrokovane virusom korona.

-Čovek umire kada i poslednja osoba prestane da o njemu priča, a današnje okupljanje mi daje nadu da će Spomenko vječno da živi, izjavio je Savić.

On je naveo da zbog virusa korona usporena izrada kipa Spomenka Gostića, koji treba da bude postavljen u krugu Manastira Ozren u Petrovu, za šta je blagoslov dao i Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

Parastos mladom srpskom borcu služio je sveštenik Vladimir Kukić koji je istakao značaj posjete Spomenkovom večnom počivalištu.

Gostić, petnaestogodišnji dječak koji je odbio ponudu da se skloni od ratnih strahota i rame uz rame sa komšijama i prijateljima bio borac Vojske Srpske, poginuo je od granate 20. marta 1993. godine nedaleko od svog sela Jovići na planini Ozren.

Spomenko je sahranjen na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak, gdje počivaju njegova majka i baka. Gornji Ulišnjak, kao i Spomenkovo selo Jovići, po okončanju proteklog rata pripali su Federaciji BiH. Obnovu Gostićevog spomenika organizovali su članovi Udruženja "Nasljeđe" iz Bijeljine.

Mladi heroj sa Ozrena dobio je spomen-bistu u Doboju, koja je 20. marta 2014. godine postavljena u porti Hrama Rođenja Presvete Bogorodice, a dobojski umetnik Deni Božić oslikao je mural sa likom ovog dečaka u Ulici vojvode Stepe u Doboju.

Komentari (3)

Nikola

07.06.2020. 06:11

Stanivukovic dosao da oda pocast najmladem borcu Republike Srpske, Dok na bosnjackim TV. negira genocid nad srbima u Jasenovcu i u bh. Setio se Stanivukovic mladog borca pred izbore.VECNA TI SLAVA SPOMENKO I HVALA TI ZA NASU REPUBLIKU SRPSKU...

Empirija

07.06.2020. 07:11

Ko je dozvolio da se dete kreće u zoni borbenih dejstava, na dometu neprijateljske vatre..??!! Morali su sačuvati ovog nesretnog dečaka. Neko ili neki odgovorni su.