Čardak čeka pravdu: Godišnjica stradanja derventskih Srba

Novosti Online/N. Đ.

nedelja, 26. 04. 2020. u 16:07

Чардак чека правду: Годишњица страдања дервентских Срба

Foto N.Đ.

Sveta liturgija i parastos služeni su u Spomen-crkvi Svetog apostola Tome i Spomen-obeležju, podignutom u ovom čardačkom kompleksu, nadomak Dervente
U SPOMEN-kompleksu Čardak u Derventi danas je obeležena 28-godišnjica od stradanja 37 Srba koje su na Čardaku na Vaskrs 1992. godine svirepo pobili bojovnici Vojske Hrvatske i paravojne domaće hrvatsko-muslimanske krvave koalicije.

Sveta liturgija i parastos služeni su u Spomen-crkvi Svetog apostola Tome i Spomen-obeležju, podignutom u ovom čardačkom kompleksu, nadomak Dervente, gde je nakon rata otkrivena masovna grobnica sa 19 tela ovdašnjih Srba.


Ovogodišnje obeležavanje jednog od najvećih zločina na ovom posavskom području proteklo je bez masovnijeg prisustva preživelih i potomaka poubijanih zbog opasnosti od širenja korona virusa. Vence su položili delegacije porodica poginulih, boračkih i logoraških organizacija.


Načelnik derventske opštine, Milorad Simić, podsetio je da su na Čardaku poubijani ljudi koji su samo želeli da ostanu na svom pragu.


-Riječ je o nevino stradalim, uglavnom civilima, koji ni u čiju tuđu kuću nisu ušli a želeli su da ostanu na svom pragu. Skupo su platili tu želju i čuvanje svog praga što Derventa nikada neće zaboraviti-istakao je načelnik Simić.


Među okupljenim našla se i Zagorka Kuzmanović, koja je zajedno sa suprugom, sestrom, bratom i mnogom drugom rodbinom i komšijama, završila u tada jednom od logora za Srbe u Derventi. Ova bivša logorašica jednostavno, kako je rekla, nije imala snage da govori o strahotama kroz koje su prošla ona i njen suprug Mile, koji je od tih posledica umeđuvremenu preminuo.


Drago Knežević, predsednik Udruženja derventskih logoraša, podseća da su na Vaskrs 1992. u agresiji hrvatske vojske i domaće krvave koalicije poubijane čitave porodice. Na pragu Lazarevića ubijeni su otac, majka i sin, iz kuće Živkovića otac, majka i sin, te bračni parovi Ćudić i Zorić.


-Dom bivše JNA u centru grada, Rabić, Poljari, Polje i Zelenike, praktično su bili prvi logori za Srbe u BiH, posle agresije Hrvatske na ovaj deo Posavine. Kroz te logore prošlo je više od 500 mučenika, a mnogi su u njima okončali živote u paklenim mukama-podsetio je Drago Knežević, predsednik Udruženja logoraša Derventa.


PRED LICE PRAVDE I NALOGODAVCE POGROMA


SLAVIŠA Đuraš imao je samo 16 godina kad je opkoqen Čardak, a među odvedenim u logor bio je i njegov otac Blagoje Đuraš, kojeg je u bivšem Domu JNA zaklala zloglasna Azra Bašić. Osuđena je na 14 godina robije.-Nedovoqno je da za te strahote odgovara samo nekolicina direktnih zločinaca, poput Azre Bašić, Almaza Nezirovića, braće Esada i Derviša Čavalić i još nekoliko stražara. Ponovo pozivamo i prozivamo dobojsko i tužilaštvo BiH da pred lice pravede, konačno, izvedu i komandni kadar i nalogodavce pogroma derventskih Srba. Prije svih takozvani Krizni štab Dervente-poručio je Đuraš.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije