Obeleženo 28 godina od prvog zločina u BiH: NE SME se zaboraviti, a pravda se čeka (FOTO)

Novosti Online / Vid Blagojević

26. 03. 2020. u 16:13

Обележено 28 година од првог злочина у БиХ: НЕ СМЕ се заборавити, а правда се чека (ФОТО)

Foto: Vid Blagojević

Zločin u Sijekovcu kod Broda bio je uvod u trogodišnji krvavi grđanski rat u BiH
Vanredno stanje zbog pandemije virusa korona sprečilo je  veliki broj  građana iz cele Srpske da na današnji dan oda poštu stradalim žrtvama u jednom od najvećih zločina nad srpskim narodom u predhodnom ratu. Zločin u Sijekovcu kod Broda bio je uvod u trogodišnji krvavi grđanski rat u BiH.  I pored pandemije služena je liturgija u spomen crkvi Svete velikomučenice Ognjene Marije u Sijekovcu uz ograničen broj prisutnih,

Zatim je pomen parastosom i polaganjem vijenaca obeleženo 28 godina od zločina nad 46 srpskih civila u Sijekovcu, koji su počinile regularne oružane snage iz Hrvatske i paravojne muslimansko-hrvatske jedinice iz BiH Pomen je služio protojerej - stavrofor Radojica Ćetković iz Dervente, uz prisustvo brodskih sveštenika. Nakon pomen parastosa ispred spomen - ploče u porti crkve vijenac je položio načelnik opštine Ilija Jovičić i predsjednik lokalne skupštine Miloš Stanišić, delegacija Boračke organizacije Brod, i narodni poslanik Zoran Vidić.

Delagacije su posetile i spomen kuću porodice Zečević na čijem pragu su 26 marta 1992.godine pobijeni braća Milan, Petar i Vaso i otac Jovo, gdje su položili vijenac i prislužili svijeće.

- Nažalost i danas, nakon 28 godina, moramo konstatovati da nisu procesuirani oni koji su počinili ovaj strašni zločin. Nadamo se i živimo za dan  kada će pravda stići one koji su pobili 46 sijekovačana a samo na današnji dan, u toj krvavoj zori njih devetoro je masakrirano i 11 pubijno. Najmlađi je bio sedamnaestogodišnji Dragan  Milošević a najstariji Jovo Zečević koji je imao 72 godine. – rekao  Zoran Vidić predsednik Boračke organizacije Brod.


Zločin nad civilima koji se dogodio u ovom mjestu prije 28 godina ne smije biti zaboravljen. Pored toga samo u Brodu je bilo deset logora za Srbe u kojima je na najstrašnije načine mučeno preko dve hiljaade srpskih civila iz Posavine.   

 - Ovdje je počinjen prvi zločin u BiH nad Srbima. Moramo se i pored ovog što nas je snašlo da bar sa najužim rukovodstvom opštine odamo počast onima koji su stradali samo zato što su bili Srbi. Ostaje nam obaveza da se sjećamo tih ljudi i iskreno se nadam da ćemo uvek dolaziti  u ovu crkvu, polagati cveće, paliti sveće  i sećati se naših divnih komšija koji ni zašto nisu bili krvi, osim što su bili Srbi i komšije svojih dželata - rekao je Ilija Jovičić načelnik opštine Brod.


Pročitajte još: Zločini u Brodu još bez kazne!
 
Pred kućom Zečevića, simbolom stradanja i ove godine su zapaljene sveće ispred ikona četvorice Zečevića pobijenih u pet minuta na kućnom pragu, braće Milana, Petra i Vasu i oca Jovu.Njihova majka Milja Zečević(89) gotovo nepokretna svojim postojanjem svedoči i prkosi zločincima koji se danas slobodno šeću Brodom pa i Sijekovcem. Nalogodavci i izvršioci još nikada nisu privedeni pred lice pravde, jedino se sudilo Zemiru Kovačeviću i Indiri Kramarić Vrbanjac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije