Злочини у Броду још без казне!

В. БЛАГОЈЕВИЋ,С. МИШЉЕНОВИЋ

уторак, 27. 03. 2018. у 07:45

Злочини у Броду још без казне!

Додик полаже венце на спомен-плочу - Фото Вид Благојевић

Ни после 26 година од масакра српских цивила у селу Сијековцу 1992. нема одговорних. Додик: Нама је јасно да у БиХ нема правде за Србе, да је има - неко би одговарао

У СИЈЕКОВЦУ код Брода јуче је обележено 26 година од страдања невиних српских цивила, али и злочина који су починиле регуларне хрватске снаге и паравојска муслимана, за који нико до дан-данас није одговарао. Нама је јасно да у БиХ нема правде за Србе, јер да је има, до сада би неко одговарао за злочин који је овде учињен. Ово је егзактан пример злочина над недужним цивилима, у којем су људи нападнути и убијени у својим кућама. Убијене су читаве породице - рекао је председник РС Милорад Додик у Сијековцу после полагања венаца на спомен-плочу недужно настрадалим цивилима.

Он је истакао да су 26. марта 1992. године у Сијековцу настрадали цивили који су до тада слободно живели у својим кућама, нису никога дирали, а да ту није била ниједна српска војна или паравојна јединица.

Прочитајте још: Обележена годишњица страдања Срба у Сијековцу

- Овде су војници ушли са оружјем на немоћно и ненаоружано становништво, побили их, запалили им куће, и тиме показали шта Србе чека у рату који им је наметнут у БиХ у условима када су муслимани и Хрвати донели одлуку да БиХ отцепе од тадашње Југославије, што Срби нису хтели - поручио је Додик.

Нагласио је да је то један од првих масовних злочина у БиХ, и да је након убиства свата у Сарајеву то била јасна порука Србима да се морају организовати.

Додик је додао да су Срби 12. маја 1992. године формирали Војску РС и бранили своја огњишта да не би сви настрадали, као што су у Сијековцу настрадали Зечевићи и друге породице.

- БиХ не сме да буде српска заблуда и да јој се даје снага коју неки покушавају да јој дају - рекао је председник Српске.

Према његовим речима, Српска је слободна да у њој живе и други народи, али Српска је и одраз воље српског народа, што ће и остати.

- Не желимо никога да вређамо, и без обзира на то што нас хришћанска вера томе учи, веома је тешко опростити злочине који су почињени на овај начин, када се убијају старци, деца, младићи, ненаоружани цивили - истакао је Додик.

Он је поручио да се то не може опростити, јер то нема везе са људскошћу и цивилизацијом.

- Онај ко скрива овакве злочине, а БиХ их скрива, не може да буде место у које ми имамо поверења - нагласио је Додик.

Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите РС, истакао је да је страдање Срба у Броду практично било почетак рата у БиХ и трећег страдања Срба у прошлом веку.

Прочитајте још: Брод: Сећање на злочин у Сијековцу

Додао је да је до деведесетих година злочине над Србима водио римокатолички фактор, да би се деведесетих година појавио и муслимански фактор, који је ојачао међународним механизмом.

- Захваљујући вољи народа, политици и војном руководству, Срби су се организовали, и уз огромне људске и материјалне жртве створили РС, која је наш институционални оквир у којем једино можемо опстати - поручио је Савановић.

Нагласио је да Српска нема алтернативу, и указао на лицемерство међународне заједнице која Србе, који су у 20. веку доживели највећа страдања, покушава приказати као геноцидан народ, а Српску као геноцидну творевину.


НАПАДИ НА ЦИВИЛЕ

РЕГУЛАРНЕ снаге Хрватске, са паравојним муслиманско-хрватским формацијама из тадашње Републике БиХ, извршиле су стравичне злочине 1992. у селу Сијековац, зверски усмртивши 46 цивила, углавном жена, деце и стараца. У првом ратном злочину на територији БиХ за сат времена убијено је девет особа, међу којима највише чланова породица Милошевић и Зечевић. Убијени су очеви са два, односно три сина.

У Сијековцу је током 1992. убијено 46 особа, од којих је најмлађа жртва био Драго Милошевић (17), а најстарија Васо Зечевић (77). Запаљено је 15 кућа, као и Црква Свете великомученице Огњене Марије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације