UČENICI srpske nacionalnosti dva dana ne dolaze na nastavu u Prvu osnovnu školu u Srebrenici, jer je više od 70 roditelja odlučilo da stupe u bojkot nastave zbog, kako kažu, toga što je Ministarstvo prosvete i kulture RS ignorisalo njihove zahteve na sastanku u vezi s problemima u toj obrazovnoj ustanovi.

Nezadovoljni su i što na sastanak s resornom ministarkom Natalijom Trivić nije pozvan i njihov predstavnik da iznese njihove stavove, nego su samo razmatrani bošnjački zahtevi.

Oni traže da Ministarstvo zaštiti njihovu decu kojima se preti na razne načine, najviše preko društvenih mreža.

Sve je počelo nakon objavljivanja fotografije dece sa srpskim tradicionalnim nošnjama tokom obeležavanja Savindana, nakon čega su u medijama krenule optužbe i uvrede upućene deci i njihovim roditeljima. Pojedini bošnjački političari su se utrkivali u osudi dece i njihovih roditelja, a nisu izostale ni uvrede i pretnje.

Roditeljima srpske dece je, kažu, dosta diskriminacije, uvreda, pretnji, popuštanja. Svoju decu više neće slati u školu dok ne budu rešeni njihovi zahtevi pre svega, pitanje bezbednosti dece i pitanje ko je pretio deci putem društvenih mreža.


Natalija Trivić Foto MP RS


- Naš osnovni cilj zašto smo započeli bojkot nastave jeste da zaštitimo našu decu, naša prava, ne želimo probleme i nećemo odustati - kaže Slađana Bojić, član Saveta roditelja u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici i dodaje da više od stotinu dece ne ide u školu.


PROČITAJTE JOŠ: U Srpskoj nema zaraženih korona virusom; Pripreme na UKC u slučaju pojave smrtonosnog mikroorganizma


Roditelji ne žele ni politizaciju u osnovnim školama. Smeta im što su bošnjački političari satanizovali njihovu decu samo zato što su bili u srpskim tradicionalnim nošnjama.

Ministarstvo prosvete RS će, kako kažu, zaštititi svakog učenika u Srebrenici i neće dozvoliti da budu predmet političkih zloupotreba. Ministarka Trivić poručuje da će sve učiniti da se problem reši i spremna je da razgovara sa svim roditeljima.

- Ministarstvo prosvete i kulture RS osuđuje komentare i nema niko pravo da preti, policija je preuzela sve mere i istraga je u toku - istakla je ministarka Trivić.


NjEGOŠ I VUK OSTAJU U HOLU

PRE nekoliko dana održan je sastanak u resornom ministarstvu, na kome nije udovoljeno zahtevu bošnjačkih roditelja da se uvede nacionalna grupa predmeta u centralnoj školi od prvog do petog razreda, jer to nije u skladu sa Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju.

Nije udovoljeno ni zahtevu da se uklone iz hola Prve osnovne škole umetničke slike sa likom Petra Petrovića Njegoša i Vuka Karadžića.


NAČELNIK NA STRANI RODITELjA

U ODBRANU roditelja stao je i načelnik Srebrenice Mladen Grujičić. On poziva ministarku prosvete da poseti tu opštinu i da razgovara sa roditeljima.

- Smatram da zahtevi roditelja nisu upućeni iz hira - dodao je Grujičić.