Srpska će i ove godine pokazati da ima veliko srce prema deci sa Kosova i Metohije, jer će oko 900 đaka koji žive u jako teškim uslovima dobiti priliku da provedu nezaobravne dane kod domaćina u nekolko različitih krajeva u RS.


- U Republici Srpskoj će u okviru devete akcije "Spojimo decu sa Kosova i Metohije i Republike Srpske" od 19. do 27. juna boraviti oko 930 đaka, nastavnika i dece sa posebnim potrebama sa Kosmeta, a prednost će imati deca koja do sada nisu dolazila kod vršnjaka u Srpsku, dogovoreno je danas u Zvečanu.


Sastanku, koji je održan u organizaciji Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji, prisustvovao je predsednik Odbora Milorad Arlov i direktori četrdeset škola sa Kosmeta čiji će učenici, uzrasta 10 do 15 godina, posetiti Republiku Srpsku.

Arlov je nakon sastanka Srni rekao da je reč o dogovoru sa direktorima da pripreme decu za boravak u Republici Srpskoj, sa posebnim naglaskom da zajedno sa ljudima iz centara za socijalni rad na spiskove stave decu koja do sada nisu boravila u Srpskoj.

-Naš cilj je da što više dece, posebno iz siromašnijih porodica, izađu iz svojih sela i budu gosti vršnjaka u Republici Srpskoj, naglasio je Arlov.


On je podsetio da je u prethodnih osam akcija u 28 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj boravilo više od 4.500 učenika i više od 400 nastavnika sa Kosova i Metohije.

-U ovogodišnjoj, devetoj akciji, u Republici Srpskoj trebalo bi da boravi oko 930 učenika i nastavnika, uključujući decu sa posebnim potrebama - članove Udruženja `Podrži me` iz Kosovske Mitrovice, rekao je Arlov.


Arlov je naveo da je planom predviđeno da deca iz Crkoleza, Banja i Osojana iz opštine Istok borave u Han Pijesku, u Prijedoru deca iz Kosovske Kamenice i pedesetak dečaka i devojčica sa posebnim potrebama, a u Trebinju mališani iz Kosova Polja, Orahovca i Velike Hoče.


- U Gradišci će boraviti deca iz Zubinog Potoka, u Višegradu iz Zvečana, na Sokocu mališani iz opštine Vučitrn, u Prnjavoru deca iz Sočanice, opština Leposavić, a u Derventi deca iz Parteša i Šilova kod Gnjilana, rekao je Arlov.

On je najavio da će u Šamcu boraviti deca iz Lipljana, u Istočnom Sarajevu iz Novog Brda, mališani iz Obilića biće u Brčkom, dok će na Palama gosti biti deca iz Štrpca, a u Novom Gradu učenici iz Leposavića.


- U Čelincu će boraviti deca iz Zvečana, u Bijeljini iz Goraždevca i Gračanice, u Banjaluci deca iz Osnovne škole `Branko Radičević` iz Kosovske Mitrovice, a u Doboju mališani iz Pasjana, Kosovske Vitine i Osnovne škole `Sveti Sava` iz Kosovske Mitrovice, izjavio je Arlov.


Arlov je rekao da će domaćinima u Modriči gosti biti deca iz Kosovske Kamenice, u Brodu iz Gračanice, u Milićima 10 učenika i nastavnik iz Kline, a u Pelagićevu učenici iz Osnovne škole "Car Lazar" iz Gušterice, opština Lipljan.


Arlov se tokom boravka u Kosovskoj Mitrovici sastao sa predstavnicima Udruženja "Podrži me" i Radošem Petrovićem, direktorom i vlasnikom firme koja je izvođač radova na izgradnji Dnevnog centra "Podrži me - 9. januar", namenjenog deci sa posebnim potrebama čiju izgradnju finansiraju uglavnom donatori i institucije iz Republike Srspke.


Na sastanku je dogovoreno da radovi budu nastavljeni čim počne građevinska sezona kako bi dnevni centar korisnicima na korištenje bio ustupljen na slavu Udruženja "Podrži me" - Preobraženje Gospodnje.


Prenos sredstava Petrovićevoj firmi biće vršen odmah po uplatama donacija.


Uz Petrovića, koji se odrekao naknade za angažovanje za izvođenje radova, jedan od najvećih donatora biće srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je obećao da će donirati ličnih 50.000 evra.


Pročitajte još: Sedmica slobode i mira u RS za decu sa Kosova i Metohije


Arlov je, zahvaljujući narodu Republike Srpske i njenim institucijama, pozvao institucije i građane Srbije da se uključe u najhumaniju akciju koja se sprovodi na Kosovu I Metohiji.


- Kada izgradimo dnevni centar - kao da smo izgradili crkvu, poručio je Arlov.