Univerzitetski klinički centar (UKC/ Republike Srpske prijavio je da su preminula dva pacijenta obolela od teške akutne respiratorne infekcije, koja su bila pozitivna na virus gripa tipa A, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Srpske.


UKC je ova dva slučaja prijavio u protekloj sedmici, a reč je o osobama starije životne dobi sa višestrukim pridruženim obolenjima.

Od početka godine prijavljena su četiri smrtna slučaja obolelih od teške akutne respiratorne infekcije.


U Republici Srpskoj su prošle sedmice, od 3. do 9. februara, domovi zdravlja prijavili 7.114 akutnih respiratornih infekcija, te 1.473 obolenja slična gripu.


U bolnicama je prijavljeno 37 obolelih od teške respiratorne infekcije, navodi se u saopštenju.


Prošle sedmice među oboljelima od teške akutne respiratorne infekcije 17 ih je prijavljeno u UKC-u u Banjaluci, devet u dobojskoj bolnici, četiri u bolnici Bijeljina, tri u bolnici Prijedor i po dva slučaja u bolnicama Zvornik i Istočno Sarajevo.


Iz Instituta za javno zdravstvo Srpske navode da je od početka sezone 1. oktobra prijavljeno 73.719 akutnih respiratornih infekcija, 12.434 obolenja sličnih gripu i 287 teške akutne respiratorne infekcije.


- U ovoj sedmici raste broj prijavljenih akutnih respiratornih infekcija i obolenja sličnih gripu, dok je broj prijavljenih teških akutnih respiratornih infekcija manji u odnosu na prošlu, navodi se u saopštenju.


U Institutu kažu da je pojačan nadžor nad sve tri vrste infekcija, tako da sve zdravstvene ustanove revnosnije prijavljuju slučajeve, jer su uvidele značaj sprovođenja ove vrste nadžora u Republici Srpskoj.


Najveću učestalost prijavljivanja obolenja sličnih gripu imala je regija Istočno Sarajevo, a najmanju Bijeljina i Zvornik, dok je najviše slučajeva teške akutne respiratorne infekcije prijavljeno u Dobojskoj bolnici.


Obolenjaslična gripu najprisutnija su među đecom do 14 godina, dok je u kategoriji teških akutnih respiratornih infekcija najviše obolelih do četiri godine i od 30 do 64 godine.


Pročitajte još: Prva žrtva gripa u Severnoj Makedoniji: Preminula devojčica (14) u Skoplju


Iz Instituta napominju da je neophodno redovno pranje ruku toplom vodom i sapunom, pokrivanje usta maramicom prilikom kihanja i kašljanja, te često provjetravanje prostorija, a posebnu pažnju treba obratiti prilikom posete pacijentima u bolnicama, kao i osobama smeštenim u ustanovama za trajni boravak.