Dodik: U BiH izvršen državni udar

S. M.

11. 02. 2020. u 17:16

Додик: У БиХ извршен државни удар

Milorad Dodik Foto: Tanjug/D. Kujundžić

Srpski član Predsedništva BiH se oglasio povodom odluke Ustavnog suda BiH

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik upozorio je da je najnovija odluka Ustavnog suda BiH flagrantni "državni udar", jer predstavlja atak na teritorijalnu organizaciju prema kojoj Republici Srpskoj pripada 49 odsto, a Federaciji BiH 51 odsto teritorije.

-U članu I/1 Ustava BiH navodi se da BiH sada funkcioniše sa modifikovanom unutrašnjom strukturom i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. U prevodu, teritorija pripada entitetima, poštujući i Aneks dva Dejtonskog sporazuma, koji govori o međuentitetskoj granici, a spoljna granica predstavlja međunarodno priznatu granicu BiH, pojasnio je Dodik.

Pročitajte još: Sastanak Dodika i Mandića: Jedinstveni u odbrani srpskih svetinja

On je naglasio da "državna imovina nikako ne može biti imovina BiH, jer BiH nema odrednicu 'država' ili 'republika', niti bilo koju drugu.

- Imovina može isključivo biti u vlasništvu Republike Srpske i Federacije BiH, dok BiH ima samo granicu. Postoji znak jednakosti između zamljišta i teritorije, a teritorija isključivo pripada entitetima. Ustavni osnov za poslednju odluku Ustavnog suda je potpuno neprihvatljiv, stoga je potrebno da institucije Srpske preduzmu sve neophodne aktivnosti da zaštite dejtonsku strukturu BiH i autonomiju Republike Srpske,ocenio je srpski član Predsedništva BiH.

On je naglasio da je odluka Ustavnog suda BiH politička i odgovor Republike Srpske neće izostati.

- Ovo je naša 'crvena linija' za pravosudni aparat BiH koji izgleda ne radi ništa drugo nego pokušava da nameće nepravna rešenja i presuđuje Republici Srpskoj, počev od grba, himne, zastave, Dana Republike pa sve do teritorije,konstatovao je Dodik.

Konstatujući da se Ustavni sud BiH ne ponaša kao sud, Dodik je rekao da njegove odluke sugerišu da je Ustavni sud BiH postratna jedinica muslimana koja treba u sudnici da završi ono što muslimani nisu mogli u ratu.

-Kad je već tako, neka niko ne sumnja da ćemo se boriti za svoja ustavom zagarantovana prava, kao što smo se borili za Republiku Srpsku,poručio je Dodik.

Ustavni sud BiH utvrdio je ranije da je Ustavu BiH suprotan član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske kojim je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posed Srpske. Ustavni sud smatra da je riječ o "isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine".Narodna skupština je lani usvojila Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kojim je definisano da je državno poljoprivredno zemljište svojina Srpske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (43)

zora

11.02.2020. 19:11

Apsurd je da se Dodik u zadnjih godinu-dve, mozda nesvesno, uporno zalaze za opstanak jedinstvene Bosne vise nego muslimani. RS na sve ovo treba da odgovori bojkotom i povlacenjem iz zajednickih struktura dok se ne vrati Izvorni Dejton. Za ovo moze da trazi pomoc od Trampa, posto su RS, a time i BiH , svojim cinjenjem unistili isti oni koji unistavaju i Trampovo predsednikovanje i SAD kao drzavu, a to su Klintonovi i Obama.

Неђо

11.02.2020. 19:13

Доста више тих жвалавих балија.По балијама се очито види да ништа не раде него само смишљају како наудити Републици Српској уз помоћ оног Аустријанца.

Анти Антифа

11.02.2020. 19:21

Босна нккад турска није била,чак ни за време најгоре окупације па неће ни сад

Vera

11.02.2020. 20:12

Ovo šta Dodiok tvrdi je isto ko da Sandžak kaže da je Sandžak vlasnik zemlje Sandžaka a ne Srbija ili da to kaže Vojvodina....

Пера Којот

12.02.2020. 06:30

@Vera - Није исто, јер Србија није настала у Дејтону, а Дејтон је тата у односу на УС БиХ. Не мијешај бабе и жабе!

Nisi Vera nego Nevera

12.02.2020. 19:57

@Vera - Baljo RS je entitet i to najveci u BH sa 50% teritorije vi imate 25% isto toliko hrvati. Sandzak ne postoji postoji Raska i to nije entitet. Zemlja pripada entitetima a ne drzavi koja nema ni predsednika ni premijera ni vladu. Samo to imaju entiteti.

Bosanac

11.02.2020. 20:19

Ovaj Dodik ili se pravi ili je zatupio .?I najveca neznalica zna da je zemlja ,rijeke,sume itd.drzavna svojina.Posto je BiH priznata drzava nadleznosti u punom kapacitetu preuzima.Dodik bi razvlastio drzavu a da entitet rs preuzme i vlada zemljom,te kao takav stekao sve uslove da se osamostali.Slicno su pokusali i u Vojvodini (Srbija) pa je Vucic brze bolje donio nove zakone i sve ostalo po starome.Dodik mora cijeniti i postovati drzavu BiH.

Pitu Guli

11.02.2020. 23:59

@Bosanac - Muslimani u BiH nisu istorijska već okupaciona i kvislinška kategorija, srednjevekovna Bosna i srednjevekovni Hum su srpske zemlje, vi ste ovde okupatori lažni Bosančerosu, vi ste arapska beduinija koja je ovde uzurpator, budite srećni što uopšte imate tih 51%, jer ni to nije vaše beduinijo arapska.

Marko

11.02.2020. 21:14

Republiku Srpsku i pravoslavlje niko neće uspeti da uništi. Živela SRPSKA I ŽIVELA SRBIJA I SRPSKA CRNA GORA

tomy

11.02.2020. 21:45

Mile ili neka odustanu od svoje rabote ili raspisivanje referenduma o odcepljenju !Vrlo jasna poruka,i daj im rok od 15 dana od dana kada skupstina RS donese tu odluku !Pa svima nam je vec dosta i US i Izetbegovica i njegove bratije.

NATO u BLATO

11.02.2020. 21:54

Tako je Milorade, ne dozvoli genocidnim muslimanima iz Bosne koji su vekovima ubijali naš narod da komadaju Republiku Srpsku ionako su ovde dođoši koji su došli na našu svetu srpsku zemlji iz Saudijska Arabije odakle su ih doveli Turci.

Лазар

11.02.2020. 21:58

Не треба им попустити ни милиметар! Они разумеју само језик силе, другачије не разумеју! Ако наставе тако, одмах да се закаже референдум о независности! Живела нам Република!!!

dzordz

11.02.2020. 23:20

Poturice, vratite se pravoslavnoj veri.To je najbolje za sve.I sami ste svesni da ste Srbi bili!!!

Simon

11.02.2020. 23:40

Ne mesajte u komentarima Sandzak,Vojvodinu,osnov uredjenja Bosne je Dejtonski sporazum ,a ne Ustav Republike Srbije i Dodik je u pravu ,pa nemoze postojati Republika srpska na drzavnom teritoriju Bosne ,nego teritorij Federacije Bosne i teritorij Republike Srpske cine drzavni teritorij Republike Bosne iHercrgovine.,pa je Rep.Srpska odgovorna i samostalna u uredjivanju I nacinu koristenja svojeg prostora.

Jata

12.02.2020. 00:27

Alo bre, 49% bih je drzavna imovina drzave Republike Srpske i tacka! Sta vam nije jasno? Tudje ocete,a svoje ne date. Nece da moze!

JAZAVAC PRED SUDOM

12.02.2020. 00:52

Ustavni sud bih se ponasa kao jedna grupa djece do 10 godina ili stvarno neznaju ili glume. Ja jedan obicni seljacic samo se smijem.

Ljube

12.02.2020. 01:01

Tako je ,kada se negde rat ne zavrsi ,kazem ne zavrsi ,vec ostavljaju nedovrsene probleme ,kao sto je specificni Balkan .

istina

12.02.2020. 02:21

Mile tumaci dejtonski mirovni sporazum kako bi on htio. Pise da je drzava Bosna i Hercegovina nasljednica republike BiH.

REM

12.02.2020. 04:43

1912-e godine Grci su svoje poturčene Grke jednim delom pobili, a jednim delom su ih proterali na turske teritorije, do 1924-e godine svo muslimansko grko-poturičko stanovništvo je kao okupatorski saradnički element proterano iz Evrope, s druge strane Srbi su svoje poturice većim delom ostavili na Balkan iako su ovi aktivno učestvovali u borbama na strani Osmanlija, Srbi su naivni i verovali su u nekakvo bratstvo sa muslimanima, a ovi su prvom prilikom zaboli nož u leđa i to čine do dan danas.

Nikola Kostić

12.02.2020. 04:54

Lako rešiš problem. Proglasiš nezavisnost i kraj! Od Putina tražiš zaštitu kao Sirija! Za 10 do 20 godina sve bude Srbija!

Rumbočak

16.02.2020. 15:48

Smatram da SDA odnosno Bakir i Džaferović sanjaju unitarnu BiH, sigurni će sve učiniti da to učine ovaj čin ustavnog suda je tek njihov početak nikako kraj, nas Hrvate su sjebali do daske nadam se i vjerujem da vas tj. Srpski narod neće uspjeti.Ovo što Dodik čini je pravedno budite uz njega bez obzira na privato mišljenje o njemu kama sreće da je Čović jači igrač ali nije.Nedajte im džamahiriju da naprave